Στο Γρα-Γρου όταν πέσει η «δύσα»

Στο Γρα-Γρου όταν πέσει η «δύσα»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗΣ

Γ. ΠΑΛΑΒΟΣ

Θ. ΠΕΤΡΟΥ

Γρα-Γρου

εκδ. Ικαρος, σελ. 96

Σε ένα μικρό μαγειρείο στην άκρη του δρόμου, σκεπασμένο από την ομίχλη και το χιόνι, εκεί όπου οι αλλαγές στις συνήθειες είναι τόσο σπάνιες όσο και τα διφορούμενα λόγια που ανταλλάσσουν κοφτά οι θαμώνες του, ο βραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Παλαβός και ο έμπειρος κομίστας Τάσος Ζαφειριάδης μαγειρεύουν το «Γρα-Γρου», μια ιστορία που συνδυάζει χορταστικά και ισορροπημένα στοιχεία ρεαλισμού και φαντασίας.

Λίγες μέρες πριν παραδοθεί η Εγνατία Οδός στην κυκλοφορία και τα φορτηγά με προορισμό την Κοζάνη εκλείψουν από το πέρασμα της Καστανιάς στη Βόρεια Ελλάδα, η άφιξη της Σοφίας αναστατώνει τη μικρή παρέα του μαγειρείου. Οταν πέσει η «δύσα», όπως λένε οι Πόντιοι την ομίχλη, το μικρό μαγειρείο γίνεται ο τελευταίος σταθμός και ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του ένας «φύλακας» πριν από το πέρασμα στην άλλη πλευρά. Ενα πεκτρόκτιστο γεφύρι στην πίσω πλευρά του Γρα-Γρου, καλυμμένο από πυκνή ομίχλη, συμβολίζει την αλλαγή από μια κατάσταση σε μια άλλη, την απόφαση ίσως πριν από το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» και την αναμέτρηση με τα μυστικά που κρύβουν οι θαμώνες του καφενείου. Οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα, το τσουχτερό κρύο και η καταχνιά του χειμώνα, η ένταση των χαρακτήρων και η αναδρομή στο μακρινό οθωμανικό παρελθόν αποτυπώνονται γλαφυρά από το πενάκι του Θανάση Πέτρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί η μεταφορά στο χαρτί των «κουδαρίτικων», της συνθηματικής γλώσσας των τεχνιτών της πέτρας.

Το κόμικ διαβάζεται καλύτερα με την πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο Μιχάλης Σιγανίδης, το οποίο ενεργοποιείται μέσω ενός QR code στην αρχή του βιβλίου. Το «Γρα-Γρου» παρουσιάζεται στο καφέ Matchpoint (Αινιάνος 1, Αθήνα), στις 29/11, 7 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή