500 λέξεις με τον Φοίβο Οικονομίδη

500 λέξεις με τον Φοίβο Οικονομίδη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φοίβος Οικονομίδης γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα, όπου και ζει. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και παράλληλα εργάζεται ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Εχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους. Ασχολείται επίσης με την ποίηση και τη μουσική σύνθεση. Το μυθιστόρημά του με τίτλο «Βορράς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία.   
 
Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας; 
Την «Πρώτη λέξη» του Βασίλη Αλεξάκη και το «Για την κυβέρνηση των ζωντανών», μια συλλογή διαλέξεων που έδωσε ο Μισέλ Φουκώ στο Κολέγιο της Γαλλίας. 
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ισως ο Μάρκο Πόλο, όπως τον συναντάμε στις «Αόρατες πόλεις» του Καλβίνο. Ταξιδιώτης μιας απέραντης επικράτειας, ο οποίος έρχεται σε επαφή με μαγικές, εφιαλτικές, βαθιά ανθρώπινες πόλεις εξερευνώντας τη γοητεία και την τραγωδία της ανθρώπινης κατάστασης.  
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Τον Καβάφη, τον Καμύ, τον Ρίλκε, τον Χέμινγουεϊ και τον Μάρκες. Συγχωρέστε με που επέλεξα μόνο νεκρούς. Θα ήταν η μοναδική μου ευκαιρία να δειπνήσω μαζί τους!  
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Διαβάζοντας το «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» του Σελίν, εντυπωσιάστηκα από το πόσο απαράλλαχτος φαίνεται να ’ναι ο κόσμος μας, σε πολλά σημεία, τα τελευταία 100 χρόνια. 
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Τον «Μεγάλο Γκάτσμπι» του Φιτζέραλντ. 
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Πρέπει να είναι ο «Μύθος του Σίσυφου» του Καμύ. 
 
Τι κατά βάθος αποκαλύπτει στις ψυχές των ηρώων σας η πτώση του κομήτη στη Γη;
Την ανάγκη τους για επαφή και την τεράστια, ασυμβίβαστη αγάπη τους για τη ζωή. 
 
Η επιστημονική φαντασία είναι το πρόσχημα μόνον ή κάτι περισσότερο;
Ο υπερφυσικός κομήτης έρχεται για να τονίσει το χάος και το παράλογο της ύπαρξης. O άνθρωπος μοιάζει με μυθικό ήρωα όταν αναζητάει την ευτυχία, αντιμέτωπος με έναν τέτοιο εχθρό. O κομήτης, όμως, μας υπενθυμίζει κάθε στιγμή το πόσο εύθραυστος, το πόσο θνητός είναι.
 
Ο «Βορράς» του τίτλου παραπέμπει κυρίως σε κάποιο εσωτερικό τοπίο;
Είναι εκείνο το φαντασιακό, χιονισμένο τοπίο στο οποίο ο πρωταγωνιστής θα έβρισκε την ευτυχία μέσω της ολοκλήρωσης. Είναι, δηλαδή, η κατεύθυνση που δίνουν στον άνθρωπο οι πόθοι του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή