Κινηματογραφικό ταξίδι στην Ιταλία με την Ταινιοθήκη

Κινηματογραφικό ταξίδι στην Ιταλία με την Ταινιοθήκη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το ιταλικό σινεμά να έχει σημαδευτεί για πάντα από τις «χρυσές» δεκαετίες (1950-1980) του Βιτόριο ντε Σίκα, του Φελίνι, του Αντονιόνι, του Βισκόντι και του Παζολίνι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο κινηματογράφος της γειτονικής χώρας έχει σιωπήσει στη σύγχρονη εποχή. Αντιθέτως, συνεχίζει να παράγει και η Ταινιοθήκη σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο μάς δίνει τη δυνατότητα, από αυτή την Παρασκευή και για δέκα ημέρες (12-22/2), να γευτούμε τους «καρπούς» του με το 1ο Φεστιβάλ Cinema Made in Italy/Athens, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 νέες ιταλικές ταινίες με συμμετοχές στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, μερικές από τις οποίες μάλιστα αποτελούν και ελληνικές πρεμιέρες. Οπως παρατηρεί η πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, «το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις τάσεις του νέου ιταλικού κινηματογράφου. Ενας κινηματογράφος που ανοίγει δρόμο σε νέους/νέες δημιουργούς και προχωράει είτε σε στυλιστικές αναζητήσεις είτε στους δρόμους που χάραξαν οι αδελφοί Ταβιάνι, με θεματολογία γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, τις ερωτικές σχέσεις και τη ρευστότητα των ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ιταλία».

Πράγματι, από το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Η επανάσταση είμαστε εμείς» της Ιλάρια Φρέσκα, που αποτελεί και την ταινία έναρξης, μέχρι το βιογραφικό «Μακριά απ’ τον κόσμο» με τον σπουδαίο Ελιο Τζερμάνο και το βραβευμένο στη Βενετία «Ricordi?» του Βαλέριο Μιέλι, οι ταινίες του φεστιβάλ ανταποκρίνονται σε διαφορετικά γούστα και κινηματογραφικές τεχνοτροπίες. 

Αξίζει πάντως να μείνουμε στο πρώτο από τα παραπάνω, που παρουσιάζει ενδιαφέρον ακόμα και εκτός του κινηματογραφικού του μέρους. Το ντοκιμαντέρ της Φρέσκα παρακολουθεί το πώς η Ιταλία μετατράπηκε κατά τη δεκαετία 1967-1977 σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως οι Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο «δικός» μας Γιάννης Κουνέλλης. Ο ελεύθερος πειραματισμός και η προκλητική ματιά τους συνδυάστηκε με την εποχή της λεγόμενης Arte Povera, μιας τάσης που αμφισβήτησε την εμπορικότητα της τέχνης. 

Η συγκεκριμένη ταινία θα διατεθεί δωρεάν μόνο για την ημέρα έναρξης στο online.tainiothiki.gr, ενώ στη συνέχεια μαζί με όλα τα υπόλοιπα φιλμ του φεστιβάλ θα έχει εισιτήριο 3 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή