Ο Βιμ Βέντερς σκηνοθετεί δημόσιες τουαλέτες του Τόκιο

Ο Βιμ Βέντερς σκηνοθετεί δημόσιες τουαλέτες του Τόκιο

Ο Γερμανός ετοιμάζει μια ταινία στο πλαίσιο του πρότζεκτ Tokyo Toilet που ψάχνει το κοινωνικό νόημα πίσω από τις δημόσιες τουαλέτες ως μέρος των σύγχρονων πόλεων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνε πάνω από 100 χρόνια από όταν ο Μαρσέλ Ντυσάν έκανε έργο τέχνης ένα ουρητήριο. Και μπορεί ο ντανταϊσμός να είναι αρκετά μακριά από το καλλιτεχνικό σύμπαν του Βιμ Βέντερς, πάντως ο Γερμανός σκηνοθέτης δουλεύει αυτή τη στιγμή πάνω σε μια ταινία για τις δημόσιες τουαλέτες του Τόκιο.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της νέας αυτής ταινίας του Βέντερς θα βρίσκονται πολυτελείς τουαλέτες που έχουν υποστεί ανάπλαση από διάσημους αρχιτέκτονες, όπως ο Κένγκο Κούμα και ο Ταντάο Άντο, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Tokyo Toilet. 

Έτσι, λοιπόν, ήρωας της ταινίας θα είναι ένας καθαριστής στις δημόσιες αυτές τουαλέτες, ο οποίος βλέπει τη δουλειά του με την οπτική της δημόσιας προσφοράς. Τον ρόλο θα αναλάβει ο Ιάπωνας ηθοποιός Κότζι Γιακούσο. 

Δώδεκα από τις 17 νέες τουαλέτες του Τόκιο έχουν ολοκληρωθεί και ήδη χρησιμοποιούνται. Όλες αυτές οι νέες εγκαταστάσεις έχουν δωρεάν είσοδο, είναι προσβάσιμες σε άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια και διατηρούνται πάντα καθαρές από μια ομάδα εργαζομένων συντήρησης.

«Υπάρχει κάτι πολύ ιαπωνικό σε αυτή την ιδέα, σε όλο αυτό το ντεκόρ. Σχεδόν νομίζω ότι είναι μια ουτοπική ιδέα», δήλωσε ο Βιμ Βέντερς σχετικά. «Η τουαλέτα είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ίδιοι. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεν υπάρχουν γέροι και νέοι, όλοι είναι μέρος της ανθρωπότητας», σημείωσε ο σκηνοθέτης, που θεωρεί πως ένα μέρος όπως οι δημόσιες τουαλέτες μπορεί να κρύβει και ένα κοινωνικό νόημα για τις σύγχρονες πόλεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βιμ Βέντερς εργάζεται στην Ιαπωνία: η ταινία του «Tokyo-Ga» του 1985 ήταν ένας φόρος τιμής στην πόλη όπως την είδε ο σκηνοθέτης Γιασουχίρο Όζου, ενώ έκανε επίσης ένα ντοκιμαντέρ για τον δημιουργό του οίκου μόδας Yohji Yamamoto.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Japan Today. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή