Ντσούτι Γκάτουα: Ποιος είναι ο πρώτος μαύρος Doctor Who

Ντσούτι Γκάτουα: Ποιος είναι ο πρώτος μαύρος Doctor Who

Ένα μικρό προφίλ του ηθοποιού που ξεχώρισε στο Sex Education και έγινε ο πρώτος μαύρος Δόκτωρ στην 60χρονη ιστορία της μακροβιότερης σειράς επιστημονικής φαντασίας της βρετανικής τηλεόρασης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου ανά τρία χρόνια, οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τον ρόλο του Δόκτωρ στο Doctor Who, την μακροβιότερη σειρά επιστημονικής φαντασίας (1963 μέχρι σήμερα) που αποτελεί μνημείο της βρετανικής ποπ κουλτούρας αντικαθίστανται από άλλους ηθοποιούς. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα νούμερα τηλεθέασης δεν είναι τα αναμενόμενα, αλλά έτσι είναι το κόνσεπτ της σειράς: προκρίνει εύκολα τις αλλαγές. 

Από την επανασύσταση της σειράς το 2005, πολλοί επιτυχημένοι ηθοποιοί της βρετανικής θεατρικής πέρασαν από τον ρόλο του Δόκτωρ: Κρίστοφερ Έκλεστον, Ντέιβιντ Τέναντ, Ματ Σμιθ, Πίτερ Καπάλντι. Η μεγάλη αλλαγή όμως συντελέστηκε το 2018, όταν ανακοινώθηκε η Τζόντι Γουίτακερ (Broadchurch) ως η 13η Δόκτωρ. Πρώτη φορά που για τον συγκεκριμένο ρόλο επιλέχτηκε γυναίκα. Οι σκληροπυρηνικοί φανς αντέδρασαν, οι τηλεκριτικοί της έγραφαν διθυράμβους, παρά το κουρασμένο και μπερδεμένο σενάριο των σεζόν που πρωταγωνίστησε, αλλά ήρθε ο καιρός που πρέπει να δώσει τη σκυτάλη στον 14ο Δόκτωρ.

Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε πως ο Ντσούτι Γκάτουα θα είναι ο επόμενος Δόκτωρ. Είναι ο πρώτος μαύρος Δόκτωρ στην ιστορία του 60χρονου franchise. Το όνομα μπορεί να μην θυμίζει τίποτα, αλλά αν παρακολουθήσατε το Sex Education του Netflix, θα τον αναγνωρίσετε ως τον Έρικ, τον γκέι κολλητό φίλο του πρωταγωνιστή Ότις (Άσα Μπάτερφιλντ), όπου ξεχώρισε για την ενέργεια, την ερμηνεία του και τις χορευτικές του κινήσεις.

@netflix both of our hearts are full for Ncuti Gatwa today ❤️❤️ #netflix #ncutigatwa ♬ original sound – Netflix

 

Ο Ντσούτι Γκάτουα γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1992 στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, το Κινγκάλι. Ο πατέρας του εργάζονταν ως δημοσιογράφος με διδακτορικό στη Θεολογία. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, η γενοκτονία της Ρουάντα ανάγκασε την οικογένειά του να πάρουν την απόφαση να μεταναστεύσουν στην Σκωτία. Ο Γκάτουα μεγάλωσε εκεί, αλλάζοντας συχνά πόλεις, και σπούδασε στο Βασιλικό Ωδείο της Σκωτίας.

H ζωή στα Χάιλαντς δεν ήταν όμως εύκολη. Έπεσε θύμα ρατσισμού στο σχολείο του, με τους συμμαθητές του να δημιουργούν μια σελίδα στο Facebook και να τον κοροϊδεύουν. «Δεν ήταν ευχάριστο», λέει στον Guardian, «αλλά δεν ήταν πραγματικά φρικτό. Σκεφτόμουν πως “δεν μπορείς να με ξέρεις και να μην σου αρέσω”. Ήμουν πραγματικά μπερδεμένος. Απλώς θα συνεχίσω να είμαι ο εαυτός μου και αργά ή γρήγορα θα με ερωτευτούν. Και το έκαναν. Ήταν ένα καλό μάθημα το να μάθω τη διαφορά ανάμεσα στο μίσος και την άγνοια».

Μικρές συμμετοχές σε θεατρικά και κωμωδίες τύπου sitcom αποτελούσαν τις πρώτες του σειρές. Δεν είχε φτιάξει όνομα, αλλά ξεχώριζε στις ανεξάρτητες παραγωγές του Εδιμβούργου και του Λονδίνου. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε πολύ σύντομα και έπαιξε στο σαιξπηρικό Globe τον ρόλο του Δημήτριου στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας». 

Ντσούτι Γκάτουα: Ποιος είναι ο πρώτος μαύρος Doctor Who-1
Cr. Sam Taylor/NETFLIX © 2020

 

Παρ’ όλα αυτά, κόντεψε να παρατήσει την ηθοποιία στα 26 του, καθώς δεν βιοποριζόταν ικανοποιητικά. Το Λονδίνο ήταν μια δύσκολη πόλη γι’ αυτόν και το κόστος ζωής ανυπέρβλητα υψηλό. Θα δοκίμαζε να πάει σε μια οντισιόν για μια σειρά του Netflix και μετά θα έβλεπε πώς θα προχωρούσε. Μόνο που οι παραγωγοί της σειράς τον αγάπησαν και του έδωσαν τον ρόλο που σύστησε το ταλέντο του σε όλο τον κόσμο: το Sex Education.

Αν και η φιλμογραφία του δεν είναι πλούσια, ο Ντσούτι Γκάτουα έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Ο ρόλος του Δόκτωρ είναι σαφώς η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του μέχρι σήμερα. Η επιστροφή του Ράσελ Τ Ντέιβις (It’s a sin) ως παραγωγού, του ανθρώπου που το έβγαλε από την φορμόλη του BBC και έγραψε τα πιο δημοφιλή επεισόδια στην ιστορία της σειράς, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιλογή του Γκάτουα. «Μερικές φορές, το ταλέντο περνάει από την πόρτα και είναι τόσο λαμπερό και τολμηρό που απλώς στέκομαι πίσω με δέος και ευχαριστώ τα τυχερά μου άστρα. Ο Ντσούτι μας θαμπωσε, άρπαξε τον ρόλο του Δόκτωρ και έκανε το TARDIS (συσκευή μεταφοράς στη σειρά που μοιάζει με τηλεφωνικό θάλαμο προηγούμενων δεκαετιών) δικό του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», αναφέρει σε συνέντευξή του.

@iwanedwards Can’t wait😂 #doctorwho #newdoctorwho #14thdoctor #ncutigatwa #dalek #joke #meme #fyp #foryou #foryoupage #seggseducation #comedy #funny #lmao #jk #uk #british #doctorwhotiktok ♬ original sound – Iwan Edwards

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή