«Η Νέα Πατρίδα»: Η συγκλονιστική ιστορία των πρώτων Αρμενίων στην Ελλάδα

«Η Νέα Πατρίδα»: Η συγκλονιστική ιστορία των πρώτων Αρμενίων στην Ελλάδα

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναό στις 12,13 και 14 Μαΐου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι των Αρμενίων στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1920, η εγκατάσταση και η πορεία τους στις διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ «Η Νέα Πατρίδα» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου το οποίο μετά την πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί στον κινηματογράφο Δαναό στις 12,13 και 14 Μαΐου

Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή στις πρώτες κοινότητες Αρμενίων προσφύγων, όπως αυτές εξελίχθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Υπολογίζεται ότι μετά το 1922, περίπου 400.000 Αρμένιοι πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα μας. 

Εχοντας στη διάθεσή του πλούσιο και σπάνιο αρχειακό υλικό από τη συνεργασία με το περιοδικό «Αρμενικά», ο σκηνοθέτης και επικεφαλής βίντεο και audio παραγωγών στην ιστοσελίδα της Καθημερινής στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, εστιάζει σε άγνωστες μαρτυρίες και αφηγήσεις απογόνων των πρώτων προσφύγων. 

Το φιλμ αναδεικνύει άγνωστες ιστορικές πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας οι οποίες έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Αρμενίων της χώρας. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε πλάνα και αφηγήσεις ανθρώπων στην Κοκκινιά, τον Νέο Κόσμο, το Λάυριο, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, το Ηράκλειο, τη Σύρο αλλά και την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν. 

«Η Νέα Πατρίδα»: Η συγκλονιστική ιστορία των πρώτων Αρμενίων στην Ελλάδα-1
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Η Νέα Πατρίδα».

Ταυτόχρονα, όμως, η κάμερα ακολουθεί τους μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέου Κόσμου τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν την αρμενική τους ταυτότητα στη σύγχρονη Αθήνα. Μέσα από τα μαθήματα αλλά και τις δραστηριότητές τους, έρχονται σε επαφή με την ιστορία και τις παραδόσεις των Αρμενίων, γνωρίζουν το παρελθόν και φιλοδοξούν να κρατήσουν την ελληνοαρμενική κοινότητα «ζωντανή». 

Στην ταινία εμφανίζονται επίσης αποσπάσματα της θεατρικής παράστασης «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», όπου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν.

«Η Νέα Πατρίδα» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, χρηματοδοτημένη πλήρως και αποκλειστικά από τις  δωρεές και τις χορηγίες των μελών της αρμενικής κοινότητας.

«Η Νέα Πατρίδα»: Η συγκλονιστική ιστορία των πρώτων Αρμενίων στην Ελλάδα-2
Κομοτηνή – Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Η Νέα Πατρίδα». 

Ο σκηνοθέτης

O Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος σπούδασε Χημεία (Ε.Κ.Π.Α.) και Κινηματογράφο (SAE Athens). Είναι σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας.

«Η Νέα Πατρίδα» αποτελεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Έχει επίσης σκηνοθετήσει το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ο Ξυλουργός και η Γυναίκα του», το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε πολλά ακόμη φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

Ως διευθυντής φωτογραφίας έχει δημιουργήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, τα «Σουτζουκάκια» και τις «Ωραίες Πεταλούδες».

Το 2018 ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπεύθυνος Video της HuffPost Greece. Από το 2020, εργάζεται στον όμιλο «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» ως Head of Video and Audio Productions στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή» (kathimerini.gr).

Η Νέα Πατρίδα – συντελεστές

Σκηνοθεσία – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
Σενάριο: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος – Μάικ Τσιλιγκιριάν
Μοντάζ: Βάσια Ντούλια
Μουσική: Μιράν Τσαλικιάν
Χειριστές κάμερας: Παναγιώτης Ποντικίδης, Βαγγέλης Φασουλόπουλος, Γιώργος Σταματάκης, Αρέν Γκριγκοριάν
Χειριστές Drone: Γιώργος Σταματάκης, Δημήτρης Βρύζας, Αρέν Γκριγκοριάν
Ηχοληψία: Άρης Παυλίδης, Γιώργος Σταματάκης, Αρέν Γκριγκοριάν
Επεξεργασία ήχου – Μίξη ήχου: Λευτέρης Ξάνθης
Χρωματική διόρθωση – Χρωματική επεξεργασία: Ηλίας Αδάμης
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Γεωργίου
Παραγωγή: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Urbi Productions – Σύλλογος Αζαταμάρντ (Περιοδικό Αρμενικά)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή