Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Εναρξη με την ταινία «Στη Φωτιά», λήξη με τα «Πεσμένα Φύλλα»

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Εναρξη με την ταινία «Στη Φωτιά», λήξη με τα «Πεσμένα Φύλλα»

Και τα δύο φιλμ είναι οι επίσημες υποβολές των χωρών τους (Γαλλία και Φινλανδία) για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12/11/2023) έχει αρχίσει, με τους διοργανωτές να ανακοινώνουν τις ταινίες έναρξης και λήξης. 

Τη φετινή διοργάνωση «ανοίγει» η ταινία «Στη φωτιά» του Γαλλο-Βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία θα προβληθεί στις 2 Νοεμβρίου. Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών 2023. Η ταινία λήξης που θα παρουσιαστεί στις 12 Νοεμβρίου είναι τα «Πεσμένα Φύλλα» του Φινλανδού δημιουργού Ακι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες. 

Και τα δύο φιλμ είναι οι επίσημες υποβολές των χωρών τους (Γαλλία και Φινλανδία) για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας. 

Στη Φωτιά («The pot-au-feu»), Τραν Αν Χουνγκ

Με πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπινός, μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, το φιλμ συνδυάζει το ρομαντικό δράμα με την αισθητική εποχής, σε μια γαστρονομική ιστορία έρωτα που αποθεώνει την υψηλή τέχνη της μαγειρικής, αναζητώντας τα μυστικά συστατικά της αγάπης και της ανθρώπινης επαφής. Βασισμένη στο θρυλικό μυθιστόρημα La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet του Μαρσέλ Ρουφ, η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ ξεδιπλώνει τη σύνθετη σχέση ανάμεσα σε έναν λάτρη του καλού φαγητού και τη μαγείρισσά του στα τέλη του 19ου αιώνα και μας προσκαλεί να γευτούμε τη ζωή στο έπακρο, εξερευνώντας τον υπερβατικό δεσμό που συνδέει την ερωτική επιθυμία με την απόλαυση του φαγητού. Παράλληλα, θέτει διαχρονικά ερωτήματα για τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων, αφήνοντας ένα διακριτικό φεμινιστικό σχόλιο. Η ταινία σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή ενός χαρισματικού σκηνοθέτη, ο οποίος είχε μαγέψει κοινό και κριτικούς στη δεκαετία του ’90, κερδίζοντας τόσο τη Χρυσή Κάμερα στις Κάννες (Η μυρωδιά της πράσινης παπάγιας, 1993) όσο και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία (Cyclo, 1995).

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 9 Νοεμβρίου, από τη Rosebud.21 

Πεσμένα Φύλλα («Fallen Leaves»), Ακι Καουρισμάκι

Το φιλμ που απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες και αποτελεί την επίσημη υποβολή της Φινλανδίας για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας, είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή του σινεμά και αγαπημένου του ελληνικού κοινού, Ακι Καουρισμάκι. Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Βαθιά ρομαντικά αλλά και ριζωμένα στην πραγματικότητα (όταν η ηχητική μπάντα δεν παίζει τις πιο απροσδόκητες μελωδίες, το ραδιόφωνο μεταφέρει νέα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), τα Πεσμένα Φύλλα υπενθυμιζουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και την απλότητα. Το σινεμά του Ακι Καουρισμάκι, με τα νυχτερινά αστικά τοπία και τις «ξεκούρδιστες» μουσικές, το ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό, τους αλλοπρόσαλλους ήρωες που ψάχνουν αμήχανα την ανθρώπινη ζεστασιά και επαφή, είναι το κατάλληλο φινάλε για την κινηματογραφική γιορτή του Νοεμβρίου.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 7 Δεκεμβρίου, από το Cinobo. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT