Χόλιγουντ: Εληξε η απεργία των ηθοποιών – Η συμφωνία με τους παραγωγούς και οι πρώτες αντιδράσεις

Χόλιγουντ: Εληξε η απεργία των ηθοποιών – Η συμφωνία με τους παραγωγούς και οι πρώτες αντιδράσεις

Τερματισμός της απεργίας μετά από 118 μέρες. Τι προβλέπει η νέα τριετής συμφωνία για τα δικαιώματα των ηθοποιών και τους κανόνες χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στο Χόλιγουντ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σωματείο των ηθοποιών SAG-AFTRA αναφέρει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τα στούντιο του Χόλιγουντ για τον τερματισμό της πολύμηνης απεργίας που διήρκεσε 118 ημέρες.

Η νέα τριετής συμφωνία, που θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, θα ενισχύσει την ελάχιστη αμοιβή για τα μέλη, θα αυξήσει τις υπολειπόμενες πληρωμές για εκπομπές που μεταδίδονται στο διαδίκτυο, καθώς και τις εισφορές των κινηματογραφικών παραγωγών στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης του συνδικάτου και θα θεσπίσει νέους κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο Χόλιγουντ.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fran Drescher (@officialfrandrescher)

Με ανάρτησή της η πρόεδρος του SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της στο Instagram γράφοντας χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της: «Τα καταφέραμε».

Συνολικά οι ηθοποιοί φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί θετικά στη συμφωνία, με τον Ζακ Εφρον να την χαρακτηρίζει «απίστευτη» και την Τζέιμι Λι Κέρτις να δημοσιεύει στο Instagram ότι «η επιμονή αποδίδει».

Η SAG-AFTRA εκπροσωπεί περίπου 160.000 μέλη του κλάδου και βρισκόταν σε απεργία από τις 14 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι και το σωματείο των σεναριογράφων (Writers Guild of America) είχε προχωρήσει σε 5μηνη απεργία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Χόλιγουντ: Εληξε η απεργία των ηθοποιών – Η συμφωνία με τους παραγωγούς και οι πρώτες αντιδράσεις-1
Με ανάρτησή της η πρόεδρος της SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της στο Instagram γράφοντας χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της: «Τα καταφέραμε». Φωτ.: AP Photo/Chris Pizzello, File

Οι δύο απεργίες εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 6,5 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής.

Τα στούντιο από την πλευρά τους είχαν τεράστια κενά στα χρονοδιαγράμματά τους για τις πρεμιέρες της επόμενης χρονιάς και πέραν αυτής, καθώς έχουν αναβληθεί μεγάλες παραγωγές, όπως η δεύτερη πτυχή του «Dune» ή η σειρά «Stranger Things».

Η ένωση Alliance of Motion Picture and Television Producers (Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, AMPT), η οποία εκπροσωπούσε τα στούντιο στις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέο υπόδειγμα» για τον τομέα. Η εργοδοσία «περιμένει με ανυπομονησία να ξαναπιάσει η βιομηχανία τη δουλειά της για να αφηγηθεί μεγάλες ιστορίες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

Οπως τονίζει το BBC, παρά το γεγονός ότι οι σταρ του Χόλιγουντ κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια, πολλοί λιγότερο δημοφιλείς καλλιτέχνες συχνά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ιδιαίτερα εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανακατατάξεων που έχουν επέλθει στον κλάδο.

Με πληροφορίες από BBC, ΕΡΤ, ΑΟL, AFP και Los Angeles Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή