Oppenheimer: Το 2024 θα προβληθεί τελικά στην Ιαπωνία μετά τον σάλο για το «Barbenheimer»

Oppenheimer: Το 2024 θα προβληθεί τελικά στην Ιαπωνία μετά τον σάλο για το «Barbenheimer»

Η ταυτόχρονη κυκλοφορία στις αίθουσες των δύο μπλοκμπάστερ προκάλεσε το διαδικτυακό φαινόμενο «Barbenheimer»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κινηματογραφικό κοινό της Ιαπωνίας θα έχει τελικά την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν μέσα στον ερχόμενο χρόνο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον τρόπο προώθησης της ταινίας, καθώς θεωρήθηκε πως υποβάθμιζε τους ατομικούς βομβαρδισμούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Η Bitters End, η εταιρεία διανομής της ταινίας στην Ιαπωνία, γνωστοποίησε πως η βιογραφική ταινία που καταγράφει μεταξύ άλλων το τεράστιο ηθικό δίλημμα του «πατέρα» της ατομικής βόμβας για την πρώτη πυρηνική επίθεση στον κόσμο, στις 6 Αυγούστου του 1945, θα κάνει πρεμιέρα στις ιαπωνικές αίθουσες εντός του 2024, μετά τον σάλο που ξέσπασε λόγω του αποκαλούμενου «Barbenheimer».

«Το θέμα της ταινίας είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερης σημασίας για τους Ιάπωνες, γι’ αυτό λάβαμε την απόφαση της κυκλοφορίας της στην Ιαπωνία έπειτα από εκτενείς συζητήσεις και ενδελεχή σκέψη», ανακοίνωσε η εταιρεία. 

Οι αναφορές στα social media στις ταινίες Barbie και Oppenheimer, των οποίων η παγκόσμια πρεμιέρα συνέπεσε χρονικά, τον περασμένο Ιούλιο, προκάλεσαν τεράστιο κύμα οργής στην Ιαπωνία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα στον πλανήτη που βίωσε, και μάλιστα δις, τον πυρηνικό όλεθρο

«

Oppenheimer: Το 2024 θα προβληθεί τελικά στην Ιαπωνία μετά τον σάλο για το «Barbenheimer»-1
Η ταυτόχρονη κυκλοφορία στις αίθουσες των δύο μπλοκμπάστερ προκάλεσε το διαδικτυακό φαινόμενο «Barbenheimer». – Φωτ.: AP Photo/Chris Pizzello, File

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στηλίτευσαν και κατακεραύνωσαν τα διαδικτυακά memes «Barbenheimer» –το διαδικτυακό φαινόμενο που γεννήθηκε στον παγκόσμιο ιστό με αφορμή την ταυτόχρονη κινηματογραφική κυκλοφορία των δύο μπλοκμπάστερ– που συνδύαζαν το ροζ και το ανάλαφρο ύφος της Μπάρμπι με το «μανιτάρι» της έκρηξης και τα ζοφερά χρώματα του Οπενχάιμερ. Οι Ιάπωνες κατήγγειλλαν πως τα «Barbenheimer» υποβάθμιζαν το φρικώδες αυτό ορόσημο της Ιστορίας, τη φρίκη της διπλής ατομικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους.

Επιπλέον, το Oppenheimer, στο οποίο τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο διατηρεί ο Κίλιαν Μέρφι, επικρίθηκε για το ότι δεν αποτύπωνε τον πραγματικό τρόμο του ολέθρου από τις βόμβες που έπληξαν αρχικά τη Χιροσίμα και τρεις ημέρες αργότερα το Ναγκασάκι. 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισπρακτικός θρίαμβος του Οπενχάιμερ ίσως έπαιξε ρόλο στην απόφαση διανομής του τελικά στην Ιαπωνία. Σημειώνεται πως η ταινία έχει αποφέρει σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως από την πρεμιέρα του. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT