Η ταινία που ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν θέλει να δείτε

Η ταινία που ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν θέλει να δείτε

Το «Larceny», του 1995, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της κινηματογραφικής διαδρομής του Βρετανού δημιουργού.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν την απόλυτη κινηματογραφική καταξίωση, το «Οπενχάιμερ», το «Inception», τη «Δουνκέρκη» και το «Interstellar», υπάρχει μια άγνωστη, «αόρατη» για τους σινεφίλ, στιγμή του Κρίστοφερ Νόλαν πάνω από την οποία πλανάται ένα μυστήριο. 

Ο λόγος για την ταινία «Larceny». Το 1995, ο Νόλαν μαζί με μια παρέα φίλων του που είχε γνωρίσει στην κινηματογραφική κοινότητα του University College του Λονδίνου, γύρισαν ένα ασπρόμαυρο φιλμ, διάρκειας 8 λεπτών, το οποίο πραγματεύεται τη ληστεία ενός διαμερίσματος. 

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, οι παραπάνω πληροφορίες είναι οι μόνες που έχουν διασωθεί -τουλάχιστον δημόσια- για την ταινία, η οποία έπειτα από μια προβολή στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Κέιμπριτζ «εξαφανίστηκε».

Η εκτόξευση της κινηματογραφικής καριέρας του Νόλαν που ξετυλίχθηκε μέσα στις επόμενες δεκαετίες είναι γνωστή. Για αυτόν τον λόγο σήμερα, οι φανατικοί λάτρεις των ταινιών του αναζητούν την τύχη του «Larceny», έτσι ώστε να συμπληρώσουν και το τελευταίο κομμάτι του παζλ της φιλμογραφίας του Βρετανού σκηνοθέτη που στο μεταξύ μετράει αντίστροφα για τα φετινά Οσκαρ ως ένα από τα μεγάλα φαβορί. 

Ενας χρήστης του Letterbox, γνωστής εφαρμογής για κινηματογραφόφιλους, έγραψε χαρακτηριστικά: «Οταν συναντήσω τον Θεό θα τον ρωτήσω για αυτή την χαμένη ταινία». Ο ίδιος μάλιστα έχει μιλήσει για τις μαραθώνιες αναζητήσεις του στο διαδίκτυο ώστε να μάθει έστω κάποια πληροφορία για την ταινία. Οι προσπάθειες του φυσικά απέβησαν άκαρπες. 

Ακριβώς, αυτή η απόφαση του Νόλαν να κρατήσει κρυφό το «Larceny» δίνει περαιτέρω τροφή για εικασίες, ακόμη και για συνωμοσίες γύρω από το περιεχόμενο της. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς ότι η τρίλεπτη ταινία «Doodlebug» την οποία γύρισε έναν χρόνο μετά δημοσιοποιήθηκε από τον δημιουργό της. Το δημοσίευμα των NYT διερωτάται: Μήπως ο Νόλαν σχεδιάζει να μετατρέψει το «Larceny» σε μια μεγάλου μήκους ταινία; Μήπως ντρέπεται για μια δουλειά του όταν ήταν ακόμη νέος; Μήπως τον αγχώνει το περιεχόμενο της ταινίας; 

Το 2021, ένας θαυμαστής του Νόλαν είχε εντοπίσει το αντίγραφο μιας άλλης πρώιμης ταινίας του σκηνοθέτης, με τον τίτλο «Tarantella», γυρισμένη το 1990. Οταν η ταινία ανέβηκε στο Vimeo, η εταιρεία παραγωγής του Νόλαν έκανε μήνυση εγείροντας θέμα πνευματικών δικαιωμάτων και η ταινία «κατέβηκε». 

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα των NYT, ο Νόλαν, ως φοιτητής υπήρξε ιδιαίτερα ανήσυχος, αλλά και δραστήριος όσον αφορά το σκέλος του κινηματογραφικού πειραματισμού. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το σενάριο του «Larceny» ήταν αστείο και ταυτόχρονα σκοτεινό. 

Ο ίδιος ο Νόλαν, σε συνέντευξή του στο Vice το 2014, ανακάλεσε τόσο το «Larceny», όσο και το «Doodlebug» ως «ευκαιρίες» για να πειραματιστεί με κινηματογραφικές τεχνικές πριν εφαρμόσει αυτές τις δεξιότητες στη συνέχεια της πορείας του στο σινεμά. 

Η διαφορά με τις άλλες ταινίες του πρότερου κινηματογραφικού βίου του Νόλαν είναι πως μόνο το «Larceny» παραμένει στην αφάνεια. Σύμφωνα με τους NYT, πολλοί σκηνοθέτες αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση πρωτόλειων δουλειών τους. Γιατί, άλλωστε, μια ανολοκλήρωτη δουλειά να μπει σε σύγκριση με ένα έργο όπως το Οπενχάιμερ; 

Πάντως τόσο οι υπεύθυνοι του αρχείου του University College του Λονδίνου, όσο και ορισμένοι δημιουργοί που έχουν ανατρέξει στα αρχεία του φεστιβάλ του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα αντίγραφο της ταινίας. Αντίστοιχα, συντελεστές της ταινίας επιλέγουν να μην μιλήσουν δημόσια σεβόμενοι το γεγονός ότι το φιλμ δεν κυκλοφορεί πουθενά. Από την άλλη, ίσως, ακριβώς αυτό το διαχρονικό μυστήριο να πολλαπλασιάζει το ενδιαφέρον για την ταινία εκείνη που ο Κρίστοφερ Νόλαν φαίνεται «να μην θέλει κανείς να δει». 

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή