ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Βραδιές ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ιανό

vradies-ellinikoy-ntokimanter-ston-iano-2018871

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προβάλλουν κάθε Πέμπτη στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24), ταινίες ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού  αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποίει την  πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς τη χωρίς  υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.

Η θεματική ενότητα του μήνα Απρίλη είναι “Οι ταινίες των άλλων”. Ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Πέμπτη 24/4: Προβολή του ντοκιμαντέρ Εγκώμιο Βραδύτητας του Γιάννη Λεοντάρη – 2002, διάρκεια  64'. Την παρουσίασή του θα κάνει η Καλλιόπη Λεγάκη.
Ποιος διαχειρίζεται σήμερα το χρόνο και ποιος καθορίζει τις ημερομηνίες – ορόσημα; "Το χρηματιστήριο μετρά, κι αυτός είναι ο χρόνος που αλλάζει και τον μετρούν τα ρολόγια", απαντά ο αφηγητής της ταινίας. Από τα video games μέχρι το fast food και το σεξ στα ροζ τηλέφωνα, η ζωή χτίζεται πάνω σε μια αλλοτριωμένη διαχείριση του χρόνου. Άνθρωποι καθημερινοί εξομολογούνται την ανάγκη τους για την υπεράσπιση αξιών που κατοικούν στη βραδύτητα. Εικόνες από την ποικιλία των ρυθμών της φύσης αλλά και της τέχνης των γλυπτών του Ροντέν, ξαναδίνουν το μέτρο μιας χαμένης ισορροπίας.

CINE IANOS
Σταδίου 24, τηλ. 210 3217810