Ολος ο κόσμος της ψηφιακής ψυχαγωγίας

Ολος ο κόσμος της ψηφιακής ψυχαγωγίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραϊμπέκα διεξάγεται από τις 16 έως τις 27 Απριλίου και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στον δύσκολο γρίφο της ψηφιακής ψυχαγωγίας.

Η πολυμεσικότητα, η παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση αλλά και στο κινητό, η διάδραση ανάμεσα στον θεατή και τον δημιουργό, τα video games ως πλατφόρμα συμμετοχής στην αφήγηση αποτελούν μέρος του φεστιβάλ που διεξάγεται στο Μανχάταν. Δημιουργήθηκε ως απάντηση στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου από τους Τζέιν Ρόσενταλ, Ρόμπερτ ντε Νίρο και Κρεγκ Χάτκοφ.

Πιθανότατα, όμως, οι δημιουργοί του φεστιβάλ θα παρακολουθούν, 13 χρόνια μετά, μπερδεμένοι το σύμπαν των νέων δημιουργών. Από το κλασικό μέχρι την τεχνολογία αιχμής και από τις αμερικανικές ανεξάρτητες παραγωγές έως τα φιλμ των 65 δευτερολέπτων, όλα έχουν τη θέση τους στις εγκαταστάσεις του.

Η αρχική ταύτιση του φεστιβάλ με την ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή και το ντοκιμαντέρ δημιούργησε τις απαραίτητες συνθήκες για να φτάσει να αποτελεί μια κοιτίδα καινοτομίας στην ψηφιακή ψυχαγωγία και ενημέρωση. Ανάμεσα στις διαγωνιστικές κατηγορίες που ξεχωρίζουν είναι τα διαδικτυακά ντοκιμαντέρ, οι ταινίες των 65 δευτερολέπτων, τα διαδραστικά μουσικά βίντεοκλιπ, καθώς και η ενότητα της καινοτομίας. Σε αυτήν συναντώνται σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί, δημιουργοί παιχνιδιών, προγραμματιστές, χάκερ, σε μία κοινή προσπάθεια διερεύνησης των ανεξερεύνητων δυνατοτήτων που παρέχουν τα νέα μέσα, τα έξυπνα κινητά και η διάδραση.

«Παιχνίδια για αλλαγή»

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Τραϊμπέκα φιλοξενείται και το Φεστιβάλ «Παιχνίδια για αλλαγή», που αποσκοπεί στην αξιοποίηση του παιχνιδιού στην εκπαίδευση, την υγεία, την επιστήμη και την ψυχαγωγία. Αλλωστε, η σύγκλιση ανάμεσα στις κινηματογραφικές ταινίες και στα video games ξεκίνησε πριν από χρόνια και συνεχώς κερδίζει έδαφος. Ανάμεσα στις καινοτόμους παραγωγές συγκαταλέγεται το πειραματικό «Clouds», το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στη διαδραστική εγκατάσταση, τη μη γραμμική αφήγηση και την εικονική πραγματικότητα, στοιχεία που έχουν, πλέον, αποτυπωθεί στο DNA του φεστιβάλ.

Αθλητικά ντοκιμαντέρ

Ειδική ενότητα αποτελούν τα αθλητικά ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους ο «Πρωταθλητής», που εξερευνά τα μυστικά των κορυφαίων της επαγγελματικής πυγμαχίας, καθώς επίσης και το «Iverson», που παρουσιάζει τον πολυτάραχο βίο του αστέρα του ΝΒΑ Αλαν Αϊβερσον.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προβολή του «The Rise and Rise of Bitcoin», το οποίο φωτίζει πτυχές της δημιουργίας και διάδοσης του εικονικού νομίσματος. Οπως αναφέρει ο δημιουργός του και σκηνοθέτης Νίκολας Μρος, «το φιλμ παρουσιάζει την ιστορία του bitcoin, μιας επαναστατικής τεχνολογίας που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην ιστορία του χρήματος».

Παρόμοιες προθέσεις υπάρχουν και για την ταινία «In your Eyes», του σκηνοθέτη των «Εκδικητών», Τζος Γουίντον. Ξεκινώντας από το Φεστιβάλ Τραϊμπέκα, το φιλμ διατίθεται διαδικτυακά από τον δικτυακό τόπο InyourEyesMovie.com, για 5 δολάρια.

Παρόν το Χόλιγουντ

Από μία τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζουν το Χόλιγουντ και οι παραδοσιακές κινηματογραφικές δημιουργίες. Ανάμεσά τους το «Palo Alto» του Τζέιμς Φράνκο, που σκηνοθετεί με βάση διηγήματά του, το βρετανικό δράμα φυλακής «Starred Up», το «Love is Strange» με τους Τζον Λίθγκοου και Αλφρεντ Μολίνα να υποδύονται ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων και το γαστριμαργικό «Chef» με δημιουργό και πρωταγωνιστή τον Τζον Φαβρό και καστ πολλών αστέρων: Σκάρλετ Γιόχανσον, Ντάστιν Χόφμαν, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Σοφία Βεργκάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή