H μεγάλη απόδραση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «παλιοί» λένε ότι το Χόλιγουντ της χρυσής εποχής δεν μπορεί να ξαναγίνει. Το θυμόμαστε όταν φεύγουν οι παλιοί αστέρες, οι ηθοποιοί εκείνοι του 20ού αιώνα που έγιναν εξώφυλλα και αγαπήθηκαν με έναν τρόπο αδιανόητο σήμερα. Ο Τζέιμς Γκάρνερ (1928-2014), που πέθανε ως ένας από τους πολύ αγαπητούς ηθοποιούς των δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 (αλλά και μεταγενέστερα), μας θύμισε ότι το Χόλιγουντ είναι ένας κόσμος σε απόσυρση. Τουλάχιστον εκείνο το Χόλιγουντ που μονοπωλούσε το όνειρο για πολλές γενιές από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ώς τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Ο Τζέιμς Γκάρνερ ήταν ένας πολύ προσιτός σταρ, ένα παιδί της Οκλαχόμα που ανέβηκε την κλίμακα του αμερικανικού ονείρου. Οι πολλοί «μεγάλοι» έχουν ήδη φύγει, λίγοι απέμειναν από τα χρόνια της ακμής των στούντιο και της βιομηχανίας. Αλλά ο Γκάρνερ, όπως και τόσοι άλλοι της γενιάς του, που ενηλικιώθηκε μετά τον πόλεμο, μπήκε σε κάθε σπίτι και μέσα από την τηλεόραση. Ο θάνατός του μας θυμίζει όχι μόνο τις θρυλικές σειρές στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει και για τις οποίες είχε βραβευτεί, όπως το «Maverick» και το «Rockford Files», αλλά και τους κύκλους ακμής της μικρής οθόνης από τη δεκαετία του ’50 ώς τα χρόνια του ’90. Εκείνα τα χρόνια, η προβολή μιας σειράς ήταν ένα γεγονός που «συνέβαινε» με έναν τρόπο διαφορετικό από σήμερα, κάτι που συντελούσε σε μία άλλου είδους οικειότητα με τους πρωταγωνιστές.

Στο σινεμά, ο Τζέιμς Γκάρνερ έχει μείνει στη μνήμη από τον ρόλο του στην ταινία «Η μεγάλη απόδραση», μία επιτυχία του 1963 με θέμα την επιχείρηση εξόδου Αμερικανών αιχμαλώτων από το γερμανικό στρατόπεδο Stalag Luft III μέσα από μία σήραγγα. Από τους 73, διέφυγαν μόνο τρεις και 50 τουφεκίστηκαν. Ο Γκάρνερ είχε πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας και, όπως είχε πει, είχε το δικό του βίωμα που τον βοήθησε να ενσαρκώσει τον ρόλο δίπλα στον Στιβ ΜακΚουίν, τον Ρίτσαρντ Ατένμπορο και τον Ντόναλντ Πλέζανς. Η δεκαετία του ’60 είχε αρχίσει συστηματικά να περνάει στη φιλμογραφία τον νωπό στη μνήμη Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τζέιμς Γκάρνερ αγαπήθηκε από πολλούς συναδέλφους του. Ηταν ένα κομμάτι του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού 20ού αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή