ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Παραίτηση Μάρκαρη από την προεδρία του Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

paraitisi-markari-apo-tin-proedria-toy-d-s-toy-ellinikoy-kentroy-kinimatografoy-2064592

Tην παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μάρκαρης οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή έπειτα από τις εκρηκτικές διαστάσεις που είχαν λάβει οι σχέσεις μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με αφορμή την επιλογή του γενικού διευθυντή του Κέντρου. Ο κ. Μάρκαρης επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο Πολιτισμού καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, η αδράνεια που επέδειξε στο θέμα αυτό επιβάρυνε το κλίμα.

Αναλυτικά η επιστολή του Πέτρου Μάρκαρη:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Αυτή η αρνητική τροπή στις συνεδριάσεις του ΔΣ είχε ως αφετηρία την προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ και τις διεργασίες που ακολούθησαν ως τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας. Τα μέλη που κατά πλειοψηφία είχαν επιλέξει ως γενικό διευθυντή τον κ. Χάρη Παπαδόπουλου ανέμεναν μετά βεβαιότητος το διορισμό του.

Οταν όμως ο διορισμός δεν προχώρησε και επιπλέον τα πλειοψηφούντα μέλη πληροφορήθηκαν ότι ένα άλλο μέλος του ΔΣ είχε να υποβάλλει ενστάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να ενημερώσει ΔΣ, τότε η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία.

Σήμερα η σύγκρουση αυτή έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των συνεδριάσεων του ΔΣ και έχει μεταφερθεί στους διαδρόμους του ΕΚΚ, όπου κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ένα μέλος να αποκαλεί το άλλο «προδότη» (προφανώς επειδή δεν ψήφισε τον κ. Χάρη Παπαδόπουλο) και το άλλο να απειλεί τον «αντίπαλο» του ότι τον έχει φακελώσει και μπορεί να τον κάψει.

Οφείλω να ομολογήσω ότι και η στάση του υπουργείου Πολιτισμού συντέλεσε στη δημιουργία αυτού του κλίματος. Το υπουργείο Πολιτισμού μπορούσε να διορίσει, ή να αναπέμψει το θέμα στο ΕΚΚ, ή και να παρατείνει τη θητεία του γενικού διευθυντή. Η αδράνεια που επέδειξε και η διατήρηση της εκκρεμότητας επιβάρυναν το κλίμα.

Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Στις 15 Ιανουαρίου έληξε και η παράταση της θητείας του γενικού διευθυντή κ. Γρηγόρη Καραντινάκη. Σύμφωνα με γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του ΕΚΚ δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει ένας υπηρεσιακός αναπληρωτής γενικός διευθυντής μέχρι να διοριστεί ο τακτικός επόμενος.

Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ποιους κινδύνους ενέχει αυτή η αναγκαστική λύση με ένα ΔΣ που βρίσκεται σε διαρκή και διαρκώς οξυνόμενη σύγκρουση.

Η κατάσταση αυτή πλήττει καίρια το κύρος του ΔΣ και εσωτερικά, ως προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΕΚΚ, αλλά και εξωτερικά στον κινηματογραφικό χώρο.

Ο μόνος λόγος, για τον οποίο άντεξα ως σήμερα τις μετωπικές σύγκρουσεις, επιθέσεις και τις εκατέρωθεν καταγγελίες που διέπουν τις σχέσεις των μελών του ΔΣ του ΕΚΚ, εντός και εκτός των συνεδριάσεων του, ήταν η επιθυμία μου να εγκρίνει το ΔΣ ως το τέλος του παρελθόντος χρόνου τις αξιολογηθείσες προτάσεις για τη χρηματοδότηση ταινιών, ούτε ώστε οι δημιουργοί του κινηματογραφικού χώρου να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ταινίες τους.

Από τη στιγμή που ο στόχος αυτός επετεύχθη, θεωρώ υποτιμητικό έως προσβλητικό για το άτομο μου να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚ. Καλώς ή κακώς δε διαθέτω προσόντα διατητή αγώνων πυγμαχίας, ούτε και έχω ασκηθεί στις πολεμικές τέχνες.

Συνεπώς σας υποβάλλω με την παρούσα επιστολή μου την οριστική και αμετάκλητη παραίτηση μου από πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚ.

Με εκτίμηση

Πέτρος Μάρκαρης