Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ετών 28

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ετών 28

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο παλιό κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έγινε 28 χρονών. Οι φετινές εκδηλώσεις του, στις αίθουσες Ααβόρα και Ταινιοθήκη-Λαΐς, άρχισαν προχθές και θα διαρκέσουν έως 2/12. Πάνω από 50 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, θα προβληθούν στα διάφορα τμήματα του φεστιβάλ. Οι 11 από αυτές απαρτίζουν το διαγωνιστικό του πρόγραμμα.

Η ελληνική ομάδα του διαγωνιστικού αποτελείται από τις ταινίες: «Ιnvisible» του Δημήτρη Αθανίτη, «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου, το «Ζενάιντα» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φωτίου και το «Κυπαρίσσι του βυθού» του Νίκου Κορνήλιου.

Τα αφιερώματα του Πανοράματος είχαν πάντα ενδιαφέρον. Φέτος, τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ. Θα προβληθούν οι ταινίες του «Η ζωή και τίποτα άλλο», «Καταιγίδα στην ομίχλη», «Λοχαγός Κονάν», «Ο Γάλλος υπουργός». Θα παραστεί και ο ίδιος στις εκδηλώσεις, ενώ την ερχόμενη Τρίτη, 1/12, θα δώσει masterclass, ανοικτό στο κοινό, στον Ιανό στις 12.30 μ.μ. Επίσης, θα προβληθούν ταινίες του Ορσον Ουέλς και του Τζον Κασσαβέτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το αφιέρωμα στον Βασίλη Βαφέα. Θα παρουσιαστεί ένα απόσπασμα από την τελευταία ταινία του, το «Ρισάλτο», που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα προβληθούν: το «120 ντεσιμπέλ», το «Κοσμικό ανατομείο», το «Κάθε Σάββατο» και ο «Ερωτας του Οδυσσέα», στον οποίο ο Κώστας Βουτσάς δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Από το σημερινό πρόγραμμα του Πανοράματος ξεχωρίσαμε τέσσερις ταινίες. Στην Ααβόρα μπορείτε να δείτε το «Στον δρόμο του Λαμόρε» του Δημήτρη Μαυρίκου (18.15) και τον αριστουργηματικό «Αρχοντα του τρόμου» του Ορσον Ουέλς (22.45). Στο «Λαμόρε», με αφορμή ένα ερωτικό τρίγωνο, αποτυπώνεται μια εικόνα της Ελλάδας στην αυγή της δεκαετίας του ‘70. Στο φιλμ του Ουέλς, γυρισμένο το 1958, δεσπόζει ο ίδιος στον ρόλο ενός μακιαβελικού αστυνόμου.

Στην Ταινιοθήκη μάς ωθεί το απρόβλεπτο, οι δύο ταινίες του διαγωνιστικού. Στο «The Reaper» (19.00) του Κροάτη Ζβονιμίρ Γιούρικ, μια νεαρή γυναίκα μένει από βενζίνη σε μια ερημιά. Ο άντρας που θα σπεύσει να τη βοηθήσει έχει καταδικαστεί για βιασμό. Στο γαλλικό «L’ Ombre des femmes» του Φιλίπ Γκαρέλ, ένας άντρας προβληματίζεται για το αν θα διαλύσει τη μακροχρόνια σχέση του για χάρη μιας νεαρής που εμφανίστηκε ξαφνικά στη ζωή του.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.panoramafest.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή