«Άρνηση»: Δικάζοντας την Ιστορία

«Άρνηση»: Δικάζοντας την Ιστορία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσο ιστορικά τεκμηριωμένο κι αν είναι κάτι, πάντα θα βρεθεί μία ομάδα ανθρώπων που θα το αμφισβητήσει, προτάσσοντας κάθε πιθανό και απίθανο επιχείρημα ώστε να βασίσει τους ισχυρισμούς της. Μία εξ αυτών των ομάδων, συγκεκριμένα οι Αρνητές του Ολοκαυτώματος, ήταν το αντικείμενο του βιβλίου της Ντέμπορα Λίπσταντ, καθηγήτριας του πανεπιστημίου Emory, με τίτλο «Denial: Holocaust History on Trial». Κατονομάζοντας τον συγγραφέα Ντέιβιντ Ίρβινγκ ως έναν εκ των κύριων αρνητών της φρικαλεότητας που έλαβε χώρα στο Άουσβιτς, μεταξύ άλλων, η Λίπσταντ δε θα μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια: ο Ίρβινγκ τη μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση, καλώντας τη σε βρετανικό δικαστήριο.

Γιατί σε βρετανικό δικαστήριο; Επειδή στο δικαστικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας, αντίθετα με τις ΗΠΑ, ο κατηγορούμενος πρέπει να αποδείξει πως τα λεγόμενα του είναι αληθή και όχι δυσφημιστικά. Με αυτό τον τρόπο, ο Ίρβινγκ πέτυχε τον αρχικό του στόχο: η Λίπσταντ θα έπρεπε να αποδείξει πως το Ολοκαύτωμα συνέβη. Όσο καλά ενορχηστρωμένη κι αν ήταν η προσπάθεια του Βρετανού, η εξαιρετική νομική εκπροσώπηση της Λίπσταντ και, φυσικά, το αυταπόδεικτο γεγονός του Ολοκαυτώματος, οδήγησαν τη γυναίκα στη νίκη και, ταυτόχρονα, στην περιθωριοποίηση του Ίρβινγκ.

«Άρνηση»: Δικάζοντας την Ιστορία-1

Η δύναμη της πραγματικής αυτής ιστορίας θα ήταν αρκετή για να μας κινήσει το ενδιαφέρον από μόνη της, πολλώ δε μάλλον όταν στην κινηματογραφική της μεταφορά έχει επιστρατευτεί ένα εκπληκτικό καστ. Η βραβευμένη με Όσκαρ Ρέιτσελ Βάις, ο δις προτεινόμενος για Όσκαρ Τομ Ουίλκινσον και ο αγαπημένος από το «Ο Κύριος Τέρνερ», Τίμοθι Σπολ, δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης για τις ικανότητες τους. Υπό τις οδηγίες του βραβευμένου με Έμμυ, Μικ Τζάκσον, η «Άρνηση» είναι ένα περίτεχνο φιλμ για την αποκατάσταση της ιστορίας, αλλά και το να παλεύεις με όλες σου τις δυνάμεις όταν το διακύβευμα είναι ανυπολόγιστης σημασίας.

Η ταινία «Άρνηση» κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την Odeon.

Δείτε το trailer: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή