ΧΟΡΟΣ

Ελληνικά πανηγύρια στον κατάλογο της unesCo

Ελληνικά πανηγύρια στον κατάλογο της unesCo

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και πώς θα αλλάξει ο χαρακτήρας των τοπικών πανηγυριών λόγω του κορωνοϊού.

Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλε φάκελο για να καταγραφεί ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στα ορεινά χωριά Βλάστη του Νομού Κοζάνης και Συρράκο του Νομού Ιωαννίνων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη και το Πανηγύρι του Συρράκου είναι δύο δρώμενα που συγκεντρώνουν επισκέπτες και ανθρώπους νεότερων γενεών που δεν μένουν μόνιμα στα δύο ορεινά χωριά, όσο τολμηρό και αν ακούγεται αυτό σήμερα.

Μέσα από τα πανηγύρια και τους ετήσιους εορτασμούς ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων, υμνείται η φύση μέσα από τα τραγούδια τους, ενώ φέρνουν στο προσκήνιο έναν πλούτο πολιτισμικών πρακτικών. Στον κυκλικό χορό, για παράδειγμα, η θέση του καθενός αντικατοπτρίζει τον σεβασμό στην ηλικία, τη δεξιότητα και την εμπειρία.

«Η ολοκληρωμένη προστασία της άυλης κληρονομιάς είναι απολύτως αναγκαία για τη διαφύλαξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορίας των τοπικών κοινοτήτων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.