«Ζιζέλ» από την Εθνική Λυρική

«Ζιζέλ» από την Εθνική Λυρική

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα διασημότερα και πιο πολυπαιγμένα μπαλέτα του κόσμου η «Ζιζέλ», ένα έργο σε δύο πράξεις, σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ και μουσική διεύθυνση των Ηλία Βουδούρη και Ζωής Ζενιώδη.

Στην υπόθεση του έργου, η χωριατοπούλα Ζιζέλ ερωτεύεται τον κόμη Αλμπρεχτ, ο οποίος της κρύβει την πραγματική του ταυτότητα και της παρουσιάζεται ως απλός χωρικός. Οταν η Ζιζέλ ανακαλύπτει ποιος είναι και μαθαίνει ότι είναι αρραβωνιασμένος με άλλη χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί. Mια νύχτα με πανσέληνο στο δάσος, oι ψυχές των κοριτσιών που προδόθηκαν από τους εραστές τους την παραμονή του γάμου τους έρχονται να πάρουν εκδίκηση μεταμορφωμένες σε ξωτικά και παρασύρουν κάθε περαστικό άντρα, υποχρεώνοντάς τον να χορέψει μαζί τους ώσπου να πέσει νεκρός. Ανάμεσά τους είναι και ο μετανοημένος Αλμπρεχτ, τον οποίο όμως διασώζει η Ζιζέλ μέχρι την αυγή, οπότε παύει η εξουσία των ξωτικών. Τότε, αφού τον συγχωρήσει, επιστρέφει στον τάφο της, αφήνοντάς τον απαρηγόρητο.

Η Ζιζέλ είχε ξεχαστεί στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να περιλαμβάνεται ξανά στο ρεπερτόριο μεγάλων σχημάτων. Ο ομώνυμος ρόλος, που έχει χαρακτηριστεί ως Αμλετ του μπαλέτου, αποτελεί έως σήμερα την ύψιστη πρόκληση για την καθιέρωση μιας χορεύτριας κλασικού μπαλέτου.

Από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Ζιζέλ και Αλμπρεχτ ερμηνεύουν οι Μαρία Κουσουνή – Βαγγέλης Μπίκος, Ντανίλο Ζέκα – Χριστίνα Μακρίδου και Ελεάνα Ανδρεούδη – Ιγκορ Σιάτζκο. Στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής περιλήφθηκε αρχικά μόνον η β΄ πράξη, το 1982. Ολόκληρο το μπαλέτο παρουσιάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1983 με την Kατερίνα Δήμα ως Ζιζέλ και τον Αγγελο Xατζή ως Αλμπρεχτ.

Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59, 16-31/12, 8 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή