Θεσσαλονίκη: Έκθεση κέρινων ομοιωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής, από τον Θόδωρο Κοκκινίδη

Θεσσαλονίκη: Έκθεση κέρινων ομοιωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής, από τον Θόδωρο Κοκκινίδη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ίδιος θα ήθελε να φτιάξει το κέρινο ομοίωμα του Γιάννη Τσαρούχη, της Φρίντα Κάλο, του Κωνσταντίνου Καβάφη, ποιητών, λογοτεχνών και ζωγράφων.

Έφτιαξε, όμως της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Τζώνυ Ντεπ, της Αντζελίνας Ζολί, του Μάικλ Τζάκσον, του… εαυτού του κι άλλα 15 και τα εκθέτει από αύριο ως και το τέλος Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κτίριο Μ2.

Αυτοδίδακτος δημιουργός, ο Θόδωρος Κοκκινίδης (γεννημένος το 1977 στο Βερολίνο από γονείς μετανάστες) έζησε και μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας. Σπούδασε μουσική, ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική και σε μια επίσκεψη του στο μουσείο της Μ. Τισσώ στο Λονδίνο… ενθουσιάστηκε και ανακάλυψε το νέο αντικείμενο ενασχόλησής του.

Άρχισε δειλά, ζήτησε πληροφορίες για την κατασκευή από ειδικότερους και στα 1993 έφτιαξε το πρώτο του δημιούργημα. Τον… κέρινο Μάικλ Τζάκσον. Επέλεξε, μάλιστα, ως πρωτότυπο το εξώφυλλο του άλμπουμ της εποχής με τον τίτλο "Dangerous" . Ήταν τότε ο εμπορικότερος ποπ τραγουδιστής στον πλανήτη…

"Θα ήθελα να φτιάξω τα ομοιώματα του Βαν Κονγκ, του Γιάννη Τσαρούχη κι άλλων ποιητών αλλά… έπρεπε να τα δουν και κάποιοι. Οι νεότεροι θα προτιμούσαν πιο γνωστούς… Ίσως αργότερα επιχειρήσω να συμπληρώσω τη συλλογή του μουσείου με πιο αγαπημένους μου καλλιτέχνες".

Στην αρχή ο κ. Κοκκινίδης περιέφερε τα ευαίσθητα γλυπτά του (από κερί κατασκευάζονται μόνο τα πάνω άκρα και το πρόσωπο, ενώ το υπόλοιπο σώμα του "στήνεται" με λιγότερο ευαίσθητα υλικά όπως σίδερο, ξύλο κ.ά.) σε μικρές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα μέχρι το 2010, οπότε και εγκαινίασε το δικό του Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, σε ιδιωτικό χώρο στο γενέθλιο χωριό Κηπιά της Καβάλας.

Μέχρι σήμερα έχει "γεννήσει" και μεγαλώσει συνολικά 18 προσωπικότητες από την Ελλάδα (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και Μίμης Πλέσσας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη και Κώστας Βουτσάς και Ρένα Βλαχοπούλου και Μαρία Κάλλας) και το εξωτερικό (Αντζελίνα Ζολί, Τζώνυ Ντεπ, Μαντόνα, Έλβις Πρίσλει) και τον εαυτό του σε νεαρότερη ηλικία.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά της Καβάλας λειτουργεί καθημερινά, με είσοδο 5 ευρώ.

Στο ισόγειο του νέου κτιρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο (Πέμπτη 30 Ιανουαρίου) και θα είναι ανοιχτή καθημερινά (από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ).

Στην ηλεκτρονική σελίδα του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη, συνεχίζεται η… ψηφοφορία για το επόμενο ομοίωμα που θα ζωντανέψει ο καλλιτέχνης. Μέχρι στιγμής και μετά από 2.500 ηλεκτρονικές ψήφους προηγείται ο… Αλέξανδρος Ωνάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή