Μουσικές «κόρες» σε απόσταση

Μουσικές «κόρες» σε απόσταση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν έως τώρα διασχίσει την Πελοπόννησο και από χθες βρίσκονται στην Κρήτη. Η περιοδεία τους ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου και ολοκληρώνεται αύριο, ένα καλλιτεχνικά επιτυχημένο ταξίδι που είχε 10 στάσεις και έως το τέλος υπολογίζεται ότι θα το έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.500 θεατές. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chorεs (κόρες), σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟ «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», γεμίζει από όπου περνάει τους αρχαιολογικούς χώρους. Και στο τέλος της παράστασης παίρνει θερμό χειροκρότημα από ένα κοινό ηλικίας από 4 έως 80 ετών, όπως μας λέει η Γεωργία Ζαχαριάδου, μία από τις 15 χορωδούς που συμμετέχουν στην παραγωγή.

Της μιλήσαμε λίγο πριν από την αναχώρηση για το νησί. Είναι απόφοιτος Ψυχολογίας και τώρα σπουδάζει τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Δεν είναι η μόνη από τις κοπέλες που η γνωριμία τους με τις Chorεs άλλαξε το πλάνο της επαγγελματικής τους ζωής. Η ομάδα των νέων γυναικών, που ξεκίνησε από μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων τις οποίες οργάνωσε η μουσικός Μαρίνα Σάττι με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα φυτώριο καλλιτεχνών που διαρκώς μεγαλώνει και εμπλουτίζει το εκπαιδευτικό του έργο – διδασκαλία υποκριτικής συνόλου και κίνησης. Πλέον, περισσότερες από 50 γυναίκες ηλικίας 13-45 ετών συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες της χορωδίας.

Μουσικές «κόρες» σε απόσταση-1

Συμμετέχουν οι χορεύτριες Μ. Μανωλιάδη, Σ. Κωνσταντινίδου και στα κρουστά είναι ο Αλ. Φραγκούλατζης.

Αυτή η σταθερή εβδομαδιαία συνάντηση διακόπηκε, βεβαίως, την περίοδο της καραντίνας και, όπως συνέβη με όλες τις χορωδίες παγκοσμίως, οι πρόβες άργησαν πολύ να ξεκινήσουν. Οταν επιτράπηκαν οι συναθροίσεις, τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας περιόρισαν τον αριθμό όσων έπαιρναν μέρος σε κάθε συνάντηση και η απόσταση μεταξύ τους ορίστηκε στα δύο μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν να τραγουδήσουν και πάλι όλες μαζί κάπου στα μέσα του καλοκαιριού και να προετοιμάσουν σε χρόνο ρεκόρ την παραγωγή που τώρα περιοδεύει.

«Εχουμε τις δυσκολίες μας», λέει η μουσικός Ειρήνη Πατσέα, που έκανε τη μουσική διδασκαλία και διευθύνει τις chorεs στην περιοδεία, «αλλά οι ανοικτοί χώροι που μας φιλοξενούν δίνουν την ελευθερία στα κορίτσια να απλωθούν στη σκηνή και να κινηθούν με ασφάλεια. Είναι μια ερασιτεχνική χορωδία με επαγγελματικές αξιώσεις, ένα δεμένο σύνολο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παραστάσεων με εργατικότητα και καλή διάθεση. Μας δόθηκαν χώροι πολιτισμού για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και αυτό ταίριαξε ωραία με το πρόγραμμά μας: μουσική παράδοση “ντυμένη” με πιο σύγχρονα ακούσματα».

Πώς εξηγείται κατά τη γνώμη της η θετική ανταπόκριση του κοινού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η χορωδιακή μουσική δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή; «Η έλλειψη γνώσης δεν σημαίνει απόρριψη», σχολιάζει η κ. Πατσέα. «Αυτό είναι ένα πολυφωνικό σύνολο πολύ φρέσκο ως προς την ηχητική αισθητική, την εμφάνιση και την επιλογή ρεπερτορίου. Εχουν όρεξη για δουλειά και η κίνηση, σε συνδυασμό με τη συνεργασία με δύο χορεύτριες, προσδίδει δυναμικότητα στις εμφανίσεις. Ισως γι’ αυτό οι καρέκλες μπροστά μας είναι πάντοτε γεμάτες».

Μιλώντας μαζί τους, εισπράττει κανείς ένα αίσθημα αισιοδοξίας, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι το αίσθημα ευθύνης όσων συμμετέχων στην περιοδεία είναι υψηλό ως προς την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. «Επικρατεί μόνιμος ενθουσιασμός», λέει η Αλκμήνη Μπασακάρου, ασκούμενη δικηγόρος και ίσως η πιο πρόσφατη άφιξη στη χορωδία. Ξεκίνησε λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και επέστρεψε μόλις επιτράπηκε. Δεν ανησυχεί; «Αντιθέτως, είναι ό,τι πιο αναζωογονητικό μπορεί να συμβεί σε αυτές τις μαύρες συνθήκες», απαντάει.

Οι Chorες εμφανίζονται στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας (20/8) και στη Μονή Αρκαδίου (21/8), στην Κρήτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή