Κοινωνική ισότητα, εκλογές και μάσκες

Κοινωνική ισότητα, εκλογές και μάσκες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η πρώτη μεγάλη απονομή βραβείων στον χώρο του θεάματος των ΗΠΑ, η οποία θα μεταδιδόταν ζωντανά εν μέσω πανδημίας. Ενώ μάλιστα επρόκειτο να λάβει χώρα στο Barclays Center του Μπρούκλιν, τελικά, για ευνόητους λόγους, μεταφέρθηκε σε διάφορα υπαίθρια σημεία της Νέας Υόρκης, χωρίς ωστόσο αυτά να προσδιοριστούν. Για τους παραπάνω αλλά και για μερικούς ακόμα λόγους, η προχθεσινή τελετή απονομής των MTV Video Music Awards, ακόμα ενός μουσικού (αλλά και τηλεοπτικού) θεσμού του οποίου η σημασία βαίνει μειούμενη, φαινόταν ότι θα είχε κάποιο ενδιαφέρον, έστω σαν τροχιοδεικτικό των νέων τάσεων σε αντίστοιχες τελετές βράβευσης.

Η Lady Gaga αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια, αφού ξεκίνησε τη βραδιά με εννέα υποψηφιότητες και την ολοκλήρωσε με πέντε βραβεία: του καλλιτέχνη της χρονιάς, του καλύτερου τραγουδιού, της καλύτερης συνεργασίας και της καλύτερης φωτογραφίας (τα τρία τελευταία για το «Rain on me» που ερμηνεύει με την Ariana Grande), χώρια ακόμα μία διάκριση για τη συνολική της προσφορά. Το γενικό μήνυμα των ομιλιών της ήταν ενθαρρυντικό («επειδή είμαστε χωριστά και ο πολιτισμός ίσως μοιάζει λιγότερο ζωντανός, ξέρω ότι έρχεται μια αναγέννηση»), υπεύθυνο («μείνετε ασφαλείς, εκφραστείτε ελεύθερα και μάλλον θα ακουστώ σαν δίσκος που κόλλησε, αλλά φορέστε μάσκα»), οι μάσκες της πολλές και στιλάτες, ωστόσο από τα social media δεν έλειψαν και τα σχόλια που τη χαρακτήριζαν «όχι και τόσο νέα τάση».

Οι δηλώσεις υποστήριξης του κινήματος Black Lives Matter ήταν αρκετές και ρητές, με την παρουσιάστρια της βραδιάς, ηθοποιό και τραγουδίστρια Κίκι Πάλμερ, να τονίζει ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη εναντίον του θεσμικού ρατσισμού, ήρθε ο καιρός να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε». Ακόμα ένας νικητής, ο The Weeknd, του οποίου το «Blinding Lights» διακρίθηκε ως καλύτερο βίντεο και καλύτερο r’n’b κομμάτι, αποδέχθηκε τα βραβεία του όχι με διάθεση να γιορτάσει, αλλά ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα αστυνομικής βίας όπως ο Τζέικομπ Μπλέικ και η Μπριόνα Τέιλορ. Ο ράπερ DaBaby ερμήνευσε τρία κομμάτια μέσα από ένα περιπολικό και η H.E.R. βραβεύτηκε για το τραγούδι «I can’t breathe». Το όνομα του πρόσφατα εκλιπόντος ηθοποιού Τσάντγουικ Μπόζμαν ακουγόταν συχνά (η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε εκείνον), ομοίως και εκείνο του Τζο Μπάιντεν, στα διαφημιστικά διαλείμματα.

Οσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα MTV Video Music Awards ήταν μάλλον «υβριδικά», με ορισμένα βίντεο να προβάλλονται μαγνητοσκοπημένα, και χωρίς ίσως να λείπουν, όπως υπέθεσαν μερικοί, ηχογραφημένα χειροκροτήματα κοινού. Τελικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πιθανότατα προσείλκυσαν τα «εξωμουσικά» στοιχεία, όπως συνήθως συμβαίνει με παρόμοιες απονομές. Η πολλαπλή βράβευση των νοτιοκορεατών BTS, που εδώ και λίγο καιρό «σαρώνουν» στο ΥouΤube και στις προτιμήσεις της νεολαίας, είχε την αξία της, ωστόσο ορισμένες νέες κατηγορίες βράβευσης που προστέθηκαν, λόγω πανδημίας, όπως του καλύτερου βίντεο από το σπίτι (Τζάστιν Μπίμπερ και Αριάνα Γκράντε για το «Stuck with U»), της καλύτερης εμφάνισης καραντίνας (CNCO για το «De Cero/Honey Boo»), δεν είναι βέβαιο αν αναδεικνύουν ή αν υποτιμούν το ζήτημα στο οποίο αναφέρονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή