«Στην Κόψη του Ξυραφιού»: Ένα κοντσέρτο για το τέλος του κόσμου στο Μέγαρο Μουσικής

«Στην Κόψη του Ξυραφιού»: Ένα κοντσέρτο για το τέλος του κόσμου στο Μέγαρο Μουσικής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μουσική, λόγος και εικόνα επιστρατεύονται για να σχολιάσουν έναν «κόσμο σε αμηχανία, μετέωρο, που έχει χάσει τον εαυτό του και αγωνίζεται να βρει έναν καινούργιο μέσα σε ένα τοπίο ανοίκειο, αλλά και υποσχετικό». Η Νάνσυ Μπινιαδάκη εμπνεύστηκε και σκηνοθετεί μια εντυπωσιακή παράσταση μουσικού θεάτρου και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου επιλέγει και ερμηνεύει τα μουσικά κομμάτια της «Κόψης του Ξυραφιού».

Η παράσταση που ανήκει στη Σειρά «Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις 21.00 στην Αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Με σπουδές φιλολογίας και σκηνοθεσίας κινηματογράφου, η Νάνσυ Μπινιαδάκη έμαθε θέατρο κοντά στον Δημήτρη Μαυρίκιο, συνεργάστηκε με τον Θωμά Μοσχόπουλο σε παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα και την Ιταλία καθώς και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Στην «Κόψη του Ξυραφιού» συλλαμβάνει το στίγμα του σημερινού κόσμου και το εκφράζει με εξπρεσιονιστικά στοιχεία και με τη συνεργασία όλων των τεχνών για να φτιάξει ένα σύμπαν που «δεν καταφεύγει στη νοσταλγία, αλλά δεν μπορεί να διακρίνει και τίποτα μέσα στην ομίχλη των γεγονότων».

Όλοι οι συντελεστές αυτού του παράδοξου μουσικού θεάτρου αφηγούνται μια ιστορία, καταγράφουν ένα σήμερα σαστισμένο και απεγνωσμένο, μεγαλειώδες και μάταιο, γήινο και υπερβατικό, που ελπίζει για το αύριο ακόμα και όταν αυτό φαίνεται απειλητικό.

Η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ερμηνεύει απαιτητικά μουσικά κομμάτια από την εποχή του μπαρόκ μέχρι τον 21ο αιώνα: Μπαχ, Ραμό, Μπάρτοκ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ, Σούμπερτ, Λιστ, Λίγκετι, Κραμπ, αλλά και δικές της συνθέσεις. Η ηθοποιός Άννα Καλαϊτζίδου συνθέτει έναν οργισμένο μονόλογο με κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, λογοτεχνικά, ποιητικά, ακόμα και ειδησεογραφικά. Από τον Ηράκλειτο και τον Όμηρο, μέχρι τον Ιονέσκο και τον Καμύ, αλλά και τον Καρούζο και τον Λειβαδίτη και τον Φίλιπ Ντικ.

Η ακροβάτης Μυρτώ Πετροχείλου αιωρείται χωρίς δίχτυ ασφαλείας, αναζητώντας ένα σταθερό σημείο για να πιαστεί και από εκεί να αρχίσει πάλι την αδιάκοπη αιώρησή της. Το βίντεο του Αλέξανδρου Λεωνίδου ενώνει με εικόνες και αισθήσεις τα στοιχεία της παράστασης που είναι κι αυτή μετέωρη ανάμεσα στα είδη, αλλά και φιλόξενη στη συνύπαρξή τους.

Οι φωτισμοί της παράστασης είναι του Διονύση Ευθυμιόπουλου, τα κοστούμια της Τριάδας Παπαδάκη και τα σκηνικά της Κυριακής Τσίτσα.

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 17 έως 28 ευρώ. Ειδικές τιμές: 6 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και ΑΜΕΑ) και 11 ευρώ (65+ και πολύτεκνοι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή