Στέφανος Τσιαλής, με αίσθημα ευθύνης στη διεύθυνση της ΚΟΑ

Στέφανος Τσιαλής, με αίσθημα ευθύνης στη διεύθυνση της ΚΟΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγνωρίζοντας το θετικό έργο του προκατόχου του, αρχιμουσικού Βασίλη Χριστόπουλου, ο νέος διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής, έκανε την πρώτη του δήλωση: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Η προοπτική να προσφέρω στην πατρίδα μου μετά πολλά έτη δραστηριότητας στο εξωτερικό, με γεμίζει με υπερηφάνεια και αίσθημα ευθύνης. Αναλαμβάνω την ορχήστρα σε πολύ καλό επίπεδο μετά το σημαντικό καλλιτεχνικό έργο του απερχόμενου διευθυντή. Ευελπιστώ ότι με την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου, των συναδέλφων της ΚΟΑ -μουσικών και όλων των άλλων στελεχών- και των φίλων ακροατών, θα συμβάλω με νέες ιδέες στην περαιτέρω ανάδειξη της πρώτης ορχήστρας της χώρας. Σε συνέντευξη Τύπου, σε εύλογο χρόνο, θα παρουσιαστεί ο προγραμματισμός της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου και οι βασικοί στόχοι της θητείας μου».

Την αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της ΚΟΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Οπως είχε διαφανεί, ο υπουργός αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Βασίλη Χριστόπουλο, παρά την εξαιρετική πορεία της ορχήστρας στη διάρκεια της θητείας του. Ο νέος διευθυντής, που είχε διευθύνει την ΚΟΑ πρόσφατα στο Μέγαρο στο αφιέρωμα στον Ρίχαρντ Στράους, έχει να αντιμετωπίσει πέραν όλων και τη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας του φιλόμουσου κοινού για τη μη ανανέωση της θητείας του Βασίλη Χριστόπουλου. Πέραν τούτου, η πρώτη δήλωση του νέου διευθυντή είναι ευγενής και δείχνει υψηλό ήθος.

Ο Στέφανος Τσιαλής γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964. Επειτα από σπουδές στο πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αποφοίτησε με διακρίσεις από την Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας, ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια των Leonard Bernstein, Vaclav Neumann και Rolf Reuter.

Η πρώτη του ανάθεση έργου τον οδήγησε στο Κρατικό Θέατρο του Meiningen ως διευθυντή Σπουδών και βοηθό μαέστρου. Στο θέατρο αυτό επέστρεψε με επιτυχία από το 2005 ώς το 2009 ως μόνιμος μαέστρος και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 1996 κέρδισε υποτροφία από το Ιδρυμα Richard Wagner.

Μεταξύ 1997 και 2004 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας. Από το 2009 μέχρι το 2013 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Gotha, μιας ορχήστρας με παράδοση 365 χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή