Ασπρος καπνός από το Μέγαρο για τη νέα λύση

Ασπρος καπνός από το Μέγαρο για τη νέα λύση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική λύση στα σοβαρά προβλήματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μετά τη διαφαινόμενη συναίνεση του προέδρου του ΟΜΜΑ Ιωάννη Μάνου στην πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού να μεταβιβαστεί στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ως ένα είδος «ανταλλάγματος» για την ανάληψη, εκ μέρους του κράτους, χρέους ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ.

«Οσα ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού πιστεύω ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος. Και εξηγεί: «Πρώτον, διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον: η πολιτεία αναλαμβάνει τις δανειακές υποχρεώσεις του Μεγάρου και, όπως αναφέρει ο υπουργός, με τη μεταβίβαση τις κυριότητας των δύο κτιρίων υπάρχει ποιοτική και ποσοτική ισορροπία μεταξύ παροχής και αντιπαροχής. Επίσης, η πολιτεία θα έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. (6 μέλη, ενώ 5 μέλη προέρχονται από το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής»). Επίσης, η πολιτεία θα παρακολουθεί την υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Μεγάρου και υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών».

Επίσης, διασφαλίζεται η απασχόληση των εργαζομένων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Ι. Μάνο, «έδειξαν στα χρόνια αυτά ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, στήριξαν τις καλλιτεχνικές μας δράσεις και δεν έλειψαν μία ημέρα από την εργασία τους, παρά την αβεβαιότητα και τις μεγάλες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Τρίτον, διασφαλίζεται η λειτουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης, δημιούργημα του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”, που τόσα έχουν προσφέρει στο Μέγαρο Μουσικής και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο πλαίσιο κοινών εκδηλώσεων και δράσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, τρεις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεών του, δηλώνει βέβαιος ότι «τόσο ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής όσο και οι λοιποί παράγοντες θα συναινέσουν στη βέλτιστη των λύσεων που διευκολύνει την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Μεγάρου, στη συνέχεια της υψηλής πολιτιστικής του αποστολής και στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου». Και όταν μοιραζόμαστε μαζί του επιφυλάξεις για την πιθανή δημιουργία ενός νέου θυλάκου δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας, επικαλείται την επιτυχημένη περίπτωση του Μουσείου της Ακροπόλεως, «που συνιστά υπόδειγμα του πώς πρέπει να λειτουργεί ένας φορέας του Δημοσίου. Αυτό το υπόδειγμα μπορεί να ακολουθηθεί και στο νέο Μέγαρο».

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος δεν περισσεύει. Οι ευεργετικές συνέπειες της τροπολογίας του περασμένου Μαΐου εκπνέουν στις 30 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να ληφθεί σύντομα για να μην εμφανιστούν μπροστά μας παλαιότεροι κίνδυνοι. Διαφορετικά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ξανά πάνω στο τραπέζι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή