Τζίνα Μπαχάουερ, η μεγάλη κυρία της μουσικής και η συνέχιση του οράματός της

Τζίνα Μπαχάουερ, η μεγάλη κυρία της μουσικής και η συνέχιση του οράματός της

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι εθνικό κεφάλαιο η Τζίνα Μπαχάουερ και ευτυχώς που υπάρχει το Διεθνές Μουσικό Σωματείο που φέρει το όνομά της και είναι αφιερωμένο όχι μόνο στη μνήμη της, αλλά και στη συνέχιση και διάδοση του έργου της που κρατάει στην επικαιρότητα τη μεγάλη προσφορά της. «Με σεβασμό στη μνήμη της κορυφαίας πιανίστας, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer συνεχίζει το έργο της υποστηρίζοντας και αναδεικνύοντας νέους χαρισματικούς μουσικούς της πατρίδας μας», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, πρόεδρος του σωματείου. «Σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης των αξιών, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη μεγάλη σημασία που έχει η ενθάρρυνση και η ανάδειξη νέων ταλέντων. Η Ελλάδα έχει προσφέρει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα μεγάλες φυσιογνωμίες του μεγέθους ενός Δημήτρη Μητρόπουλου, μιας Μαρίας Κάλλας και βεβαίως μιας Μπαχάουερ».

Αυτές οι αξίες δεν είναι πάντα αυτονόητες για όλους, γι’ αυτό καλό είναι να τις υπενθυμίζουμε. Οσοι βρεθείτε στην Κέρκυρα τις προσεχείς ημέρες (26-31 Αυγούστου) μπορείτε να παρακολουθήσετε το Φεστιβάλ Gina Bachauer 2014, που παρουσιάζει νέους βραβευμένους σολίστ και σύνολα σε ιδιαίτερους χώρους, όπως το Αχίλλειον ή η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος. Είναι μια συνεργασία του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer και του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου C. V. Alkan – P. J. G. Zimmerman (που υπήρξαν δύο λαμπροί μουσουργοί και πιανίστες του 19ου αιώνα). Ο σκοπός είναι παιδαγωγικός, καθαρά καλλιτεχνικός με γνώμονα την ενθάρρυνση και ανάδειξη νέων μουσικών, στο πνεύμα ακριβώς της Τζίνας Μπαχάουερ.

Oσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις συναυλίες στο μοναδικό περιβάλλον του Αχιλλείου, ας σημειώσουν πως εκεί θα δοθούν δύο συναυλίες στις 29 και στις 31 Αυγούστου με εξαίρετους νέους σολίστ. Είναι η ενσάρκωση ενός οράματος για τη μουσική και τους νέους, όπως το προωθούσε και η ίδια η Μπαχάουερ. Το σπίτι της, στο Χαλάνδρι, που ήταν η βάση της, η εστία της όταν βρισκόταν στην Ελλάδα, ήταν πάντα ανοιχτό στους νέους. Σήμερα, το σπίτι είναι σε πολύ κακή κατάσταση, παρότι η ίδια το είχε κληροδοτήσει στο Ωδείον Αθηνών και ήθελε να είναι πάντα ένα κέντρο για τη μουσική εκπαίδευση. Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να αποκατασταθεί ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού. Λίγο πιο πάνω από το σπίτι της στο Χαλάνδρι, υπάρχει η μαρμάρινη προτομή της. Οι μουσικόφιλοι αξίζει να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα www.bachauer.org.

Δεν υπάρχουν πολλές προσωπικότητες αυτού του διαμετρήματος που προβάλλουν τον πολιτισμό μας με αυτόν τον τρόπο. Τα μουσικά ταλέντα που βγάζει ο τόπος μας είναι πολλά.

TΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή