Oι U2 παίζουν ροκ χωρίς να είναι ροκ

Oι U2 παίζουν ροκ χωρίς να είναι ροκ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι U2 μοιράζουν δωρεάν τον τελευταίο τους δίσκο «Songs of Innocence» σε όλους τους χρήστες του i-tunes, λογισμικό μουσικής της Apple, και ο Μπόνο αναφέρει: «Πρόκειται για το πιο προσωπικό άλμπουμ που έχουμε γράψει ποτέ».

Μια πρώτη ακρόαση και επίμονη προσπάθεια να μπει η καχυποψία στην άκρη και πόσο υπερβολικός φαντάζει ο φρόντμαν του ιρλανδικού συγκροτήματος. Μαρκετίστικα κλισέ, χίλιες φορές η προσωπικότητα του συγκροτήματος κατά τα «The Joshua Tree» και «Achtung Baby». Λέει ακόμη πως: «Ο δίσκος μπορεί να μοιραστεί σε μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Μακάρι και η δημιουργία των τραγουδιών να ήταν τόσο εύκολη». Κι όλα αυτά, παράλληλα με την παρουσίαση των ολοκαίνουργιων, καινοτόμων προϊόντων της Apple. Του μεγάλου χορηγού. Ακόμη μία κίνηση δημοφιλούς συγκροτήματος να προλάβει το «ελεύθερο» μοίρασμα τραγουδιών και να επωφεληθεί από τις νέες τεχνολογίες.

Την εποχή που η μουσική διανέμεται με φρενήρεις ταχύτητες, βλέπουμε τους καλλιτέχνες, που θέλοντας να διασφαλίσουν την ποιότητα και να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο της δουλειάς τους, να προσαρμόζονται στα σύγχρονα δεδομένα και να δρουν αναλόγως. Τι όμορφη που ήταν η χειρονομία των Arcade Fire όταν, με το που διέρρευσε στο Διαδίκτυο το (εξαιρετικό) περσινό «Reflektor», ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους ολόκληρο τον δίσκο σε live streaming να παίζει συνοδευόμενος από την ταινία «Orfeu Negro» του 1959, ταινία που εφαπτόταν με τη θεματολογία του δίσκου. Και πόσο επαγγελματικά έξυπνη η κίνηση των Radiohead που διέθεσαν το Rainbows (2007) στην ιστοσελίδα τους και ο καθένας πλήρωνε όσο ήθελε, εάν ήθελε. Η Beyonce από την άλλη ακολούθησε την τακτική του αιφνιδιασμού: μια ωραία μέρα, χωρίς να είναι κανείς υποψιασμένος, με μια απλή ανακοίνωση, ανέβασε τη δουλειά της στο i-tunes. Ενώ το νέο άλμπουμ του Prince, «Planet Earth», κυκλοφόρησε δωρεάν στη Βρετανία με την εφημερίδα The Mail on Sunday.

Γνώριμο ύφος

Και τώρα έρχονται οι U2, το διάσημο συγκρότημα από την Ιρλανδία, που χωρίς να μας έχουν προϊδεάσει, χωρίς να έχουν κυκλοφορήσει κάποιον προάγγελο, single ή βιντεοκλίπ, χωρίς να έχει διατυμπανιστεί ότι ηχογραφούν, μοιράζουν απλόχερα τον νέο τους δίσκο. Πρόκειται για έντεκα τραγούδια στο γνώριμο πλέον ποπ ροκ ύφος του συγκροτήματος. Η φωνή του Μπόνο καθαρή, οι ρυθμός εναλλασσόμενος και φιλικός, οι ενορχηστρώσεις καλοδουλεμένες, διάχυτος επαγγελματισμός, όμως λείπουν η μαγεία και το τσαγανό των U2 των πρώτων χρόνων. Πλέον παίζουν ροκ χωρίς να είναι ροκ. Και το Διαδίκτυο γέμισε πικρόχολα σχόλια (θα ακουστώ πιο κομψός απ’ ό,τι τα σχόλια) για μια μπάντα που, παρά τη μεγάλη ιστορία της, ξεπουλιέται στα καταστήματα της Apple, παίζοντας επιφανειακή, εύπεπτη, χλιαρή ροκ. Κι αν σκεφτείς ότι κάποτε ηχογραφούσαν το «Sunday Bloody Sunday».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή