Μουσικές Εξαίσιες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΚ

THE VACCINES

English Graffiti

Feelgood Records

Η λονδρέζικη μπάντα που μας συστήθηκε το 2010 γνωρίζοντας περίπου την αποθέωση, παρουσιάζει εδώ τον τρίτο δίσκο της εκτελώντας τη γνωστή και πετυχημένη brit pop συνταγή. Και δεν το λέμε για κακό. To ξεκίνημα του «English Graffiti» με τα «Handsome» και «Dream Lover» είναι αρκούντως φασαριόζικο, ανέμελο και σέξι, σαν ένα καλό πάρτι δηλαδή. Η συνέχεια περιλαμβάνει πιο νοσταλγικές και εσωτερικές στιγμές («Denial», «Give Me a Sign»), ενώ η άψογη παραγωγή του Ντέιβιντ Φρίντμαν τονίζει την ηχητική ποικιλία και τη δεξιοτεχνία των μουσικών. Παρόλα αυτά προς το τέλος οι ρυθμοί πέφτουν μάλλον υπερβολικά, αδικώντας κάπως ένα κατά τα άλλα άρτιο άλμπουμ.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ELECTRONICA

JAMIE XX

In Colour

Young Turks

Ο Λονδρέζος Jamie Smith, 26 ετών, που ξέρει και παράγει με μεγάλη επιδεξιότητα μαζεμένες, σφιχτές ηλεκτρονικές μελωδίες, είναι γνωστότερος ως Jamie xx. Μέλος των XX, συγκρότημα με ρομποτικό dream pop ήχο, από τους οποίους πήρε και το ψευδώνυμο, μετρά επίσης σημαντική σόλο προϋπηρεσία πίσω από laptop και κονσόλες με αρκετά remix κομμάτια. Το «In Colour» είναι το πρώτο του LP στούντιο άλμπουμ το οποίο φημολογούνταν εδώ και καιρό. Στον δίσκο συνταιριάζει τα ακούσματά του. Ανακατεύει τάσεις της electronica, χρησιμοποιεί ενίοτε ζεστά φωνητικά και μετρημένα μπιτ. Και είναι άλλοτε εκρηκτικός και άλλοτε γαλήνιος. Μοντέρνος, αλλά και νοσταλγικός. Και ιδιαίτερα μετρημένος.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ

BRAHMS

Sonatas for clarinet & piano

Coppola, Staier

Harmonia Mundi HMC 902187

Οι δύο σονάτες για κλαρινέτο και πιάνο του έργου 120, καθώς επίσης τα έξι κομμάτια για πιάνο του έργου 118 είναι συνθέσεις μουσικής δωματίου της ωριμότητας του Μπραμς. Διακρίνονται για τη μελωδικότητα, το πάθος και τη δεξιοτεχνική γραφή σε ό,τι αφορά το κλαρινέτο αλλά επίσης για την εσωστρέφεια και τη χαρακτηριστική τρυφερότητα που αναδίδουν τα κομμάτια για πιάνο – γλυκύτητα, ενδεχομένως εμπνευσμένη από την Κλάρα Σούμαν, στην οποία είναι αφιερωμένα. Στα χέρια δύο κορυφαίων ερμηνευτών, του κλαρινετίστα Λορέντσο Κόπολα και του πιανίστα Αντρέας Στάγερ τα θερμά ηχοχρώματα ενός ιστορικού πιάνου (1875) και ενός αντιγράφου κλαρινέτου εποχής προσθέτουν εκφραστικές ποιότητες στην ερμηνεία των έργων.

Ν. Α. ΔONTAΣ

ΠΟΠ

Unknown Mortal Orchestra

Multi – Love

JAGJAGUWAR

Στην εποχή της απόλυτης παγκοσμιοποίησης της δημιουργικής διαδικασίας, ειδικά στη σύγχρονη μουσική, δεν έχει πολύ νόημα να μιλά κανείς για εθνικές ή τοπικές σκηνές. Παραμένει όμως η εμπιστοσύνη των οπαδών στον παραδοσιακό εκλεκτισμό των «εναλλακτικών» γκρουπ από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, πατρίδα του ηγέτη των U.M.O., Ruban Nielson. Στο τρίτο άλμπουμ της πραγματικά ξεχωριστής (και δικαίως δημοφιλούς) μπάντας, παραμερίζεται η ψυχεδελική προδιάθεση –όχι όμως και οι απόκοσμες ποπ μελωδίες– προς χάριν ενός ολόφρεσκου, λαμπερού, ευφορικού φανκ σύμπαντος, που εκτός των άλλων φιλόδοξων στόχων που ο Nielson επιτυγχάνει, καταφέρνει «να επαναφέρει στη ζωή παλιά συνθεσάιζερ, δημιουργώντας ήχους που δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Χρίστος Τσιαμούλης – Σοφία Παπάζογλου

Σαν παιδικό παιχνίδι

MLK.

Από τους καλούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές ο Χρήστος Τσιαμούλης προέρχεται από τις «Δυνάμεις του Αιγαίου», ένα από τα αξιόλογα σχήματα που εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Συνεπής τόσα χρόνια τριγυρίζει στα μονοπάτια της παράδοσης, μελετά, διδάσκει, ανακαλύπτει. Κι αυτό ακριβώς συγκεντρώνει στις μουσικές αυτής της έκδοσης, μαζί βέβαια με τη δυσεύρετη στις ημέρες μας συνέπεια. Οπως και η Σοφία Παπάζογλου. Ερμηνεύτρια σοβαρή, στιβαρή που αξιοποίησε τα παραδοσιακά και λαϊκά ακούσματα της παιδικής της ηλικίας μαζί με τις σπουδές της, κι από το 1995 που την εμπιστεύθηκε ο Νίκος Μαμαγκάκης κάθε δίσκος της (όχι πολλοί αλλά εξαιρετικοί όλοι) και συμμετοχή, είναι ένα ακόμη καλό βήμα. Από τις ωραιότερες στιγμές του cd είναι τα τραγούδια: «Τριανταφυλλιά της θάλασσας», «Παράπονό μου κράτα με», «Δυτικά της λύπης» αλλά και το «Σαν χελιδόνι μόνο» μαζί με το remix του.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή