Μουσικές εξαίσιες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΑΖ-WORLD MUSIC

SOKRATIS SINOPOULOS QUARTET

Eight Winds

ECM

Ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας, Σωκράτης Σινόπουλος, συστήνει εδώ το πρώτο, εξαιρετικό προσωπικό του άλμπουμ. Οι ανατολίτικες μελωδίες του μπλέκονται δεξιοτεχνικά με εκείνες τις δυτικές (πιάνο, κοντραμπάσο, κρουστά) των υπολοίπων μελών του κουαρτέτου του, για να συνθέσουν έναν ιδιαίτερο ηχητικό καμβά απροσδόκητων -αλλά τόσο γόνιμων- μουσικών συναντήσεων και συνομιλιών. Από τη βόρεια Ελλάδα του «Thrace» και τις νησιώτικες φωνές του «Aegean Sea» μέχρι τους συγκινητικούς «Οχτώ Ανέμους» του εναρκτήριου και ομώνυμου του δίσκου κομματιού, ο Σινόπουλος ταξιδεύει σε παρόν και παρελθόν, Ανατολή και Δύση, μένοντας στην ουσία πάντα εδώ· η μουσική του μπορεί να κατατάσσεται δύσκολα σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, όμως αυτό λίγο μετράει. Είναι απλώς όμορφη.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ

Godard

Εργα για πιάνο

Eliane Reyes

Grand Piano 683

Γαλλική μουσική για πιάνο, γραμμένη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ο Μπενζαμέν Γκοντάρ (1849-1895) έζησε μόλις 46 έτη, αλλά υπήρξε δημιουργικότατος. Τα συγκεκριμένα έργα είναι γεμάτα πάθος και διακρίνονται εξίσου για τη λεπτότητα και την καλαισθησία τους. Γράφηκαν στον απόηχο αυτών του Μέντελσον, του Σούμαν και του Σοπέν. Ωστόσο, σε μια εποχή κατά την οποία ανέτελλε το αστέρι του Ντεμπισί, έμοιαζαν αναχρονιστικά και γρήγορα ξεχάστηκαν. Σήμερα, χάρη στη δισκογραφία έρχονται και πάλι στο φως, και μέσα από τις εντυπωσιακές ερμηνείες της Ελιάν Ρεγές, γεμάτες δύναμη και πάθος, οι Σονάτες και τα άλλα έργα του νέου δίσκου ξαναζωντανεύουν, όπως τους αξίζει.

Ν. Α. Δοντας

ΡΟΚ

The Chills

Silver Bullets

(Fire)

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ιστορικό, μυθικό, θρυλικό (ταιριάζουν στην περίπτωση τέτοιοι υπερθετικοί προσδιορισμοί) γκρουπ από τη Νέα Ζηλανδία ήταν (είναι) από τα πιο αγαπημένα στη χώρα μας, όπως άλλωστε και όλη η σκηνή μελωδικού, ατμοσφαιρικού σύγχρονου ροκ που ξεπήδησε από την εταιρεία–φετίχ Flying Nun. Είκοσι, σχεδόν, έτη μετά την τελευταία τους κυκλοφορία, το όχημα του ιδιοφυούς τραγουδοποιού Martin Phillips επιστρέφει, όπως ένα γνώριμο και φιλικό φάντασμα, με ένα άλμπουμ που φέρει τη βαριά κληρονομιά της απόκοσμης ποπ των Chills, μαζί όμως και τις μελαγχολικές ανταύγειες μιας μακράς περιόδου ενηλικίωσης. Ούτε reunion ούτε αρπαχτή όπως αυτές που συνηθίσαμε πια από παλιούς ήρωες. Ενα εξαιρετικό νέο άλμπουμ αντάξιο ενός μυθικού σχήματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

INDIE ROCK

Kurt Vile

«B’lieve I’m Going Down…»

Matador, 2015

Ο Kurt Vile, το αγόρι που κάθεται ήσυχα σε μια γωνιά, όπως έχει γράψει γι’ αυτόν το «Pitchfork», επανήλθε με το «B’lieve I’m Going Down…», επιστρέφοντας στα αγαπημένα του ’70s και με τη βοήθεια της πολύπαθης κιθάρας του, αλλά δίχως να ξεχνάει το πιάνο. Ο Kurt Vile τα «βάζει» με ό,τι η νύχτα αποκαλύπτει σε όσους παλεύουν να την αποκρυπτογραφήσουν. Ξαναπεριγράφει τον κόσμο, μόνο που έχει αποφασίσει να υποδυθεί το αγόρι της γωνίας που συνέρχεται και δημιουργεί εικόνες έξυπνες αλλά και ειρωνικές ταυτόχρονα. Παραμένει ένας σχολιογράφος των λεπτομερειών της καθημερινότητας και μας χαρίζει μία ώρα μουσικής που θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για ένα ραντεβού με την πραγματικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

ΠΟΠ

GRIMES

Art Angels

4AD

Η Grimes, κατά κόσμον Claire Elise Boucher, μας παρουσιάζει έναν γεμάτο και χορταστικό δίσκο με εξαιρετικές ποπ στιγμές. Χειριζόμενη δεξιοτεχνικά τα συνθεσάιζερ και παίζοντας με έξοχο τρόπο με τη φωνή της, η Καναδή μουσικός με την ατίθαση εικόνα και τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, στο «Art Angels» συνθέτει μελωδίες γεμάτες ζωντάνια και ενέργεια. Είναι η νεανική ορμή και το πάθος για έντονη ζωή που μετουσιώνονται σε κομμάτια γεμάτα δυναμισμό. Κομμάτια «λερωμένα» με βρώμικους ηλεκτρικούς θορύβους και επίμονα μπάσα, όπου οι κοριτσίστικοι λαρυγγισμοί ντύνονται με αιχμηρά μπιτ. Και η άγρια ομορφιά των ήχων μας παρασέρνει σε ένα πολύχρωμο, κεφάτο και ιδιότυπα ρυθμικό σύμπαν.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή