Θρίαμβοι και θρήνοι του έρωτα σε ήχους Σούμπερτ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θρίαμβοι και θρήνοι του έρωτα σε ήχους Σούμπερτ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αριστούργημα μουσικής και δραματουργικής πυκνότητας, με έντονο σκηνικό και οπερατικό χαρακτήρα, το «Κύκνειο άσμα», αλλά και τα «Πέντε τραγούδια για το νερό» του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) ερμηνεύουν οι Λένια Ζαφειροπούλου (τραγούδι) και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο) το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, και ώρα 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος. Η Λένια Ζαφειροπούλου και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουν την τελευταία μεγάλη σύνθεση του κορυφαίου Αυστριακού συνθέτη. Ο Σούμπερτ, συνθέτης αισθαντικός όσο και δραματικός, μετρ της μεγάλης φόρμας (βλέπε Συμφωνία υπ’ αριθμ. 9), αλλά και ευαίσθητος και ρομαντικός στις πιο μικρές, πέρα από τις συμφωνίες (ξεχωρίζει η περίφημη Ημιτελής, συμφωνία υπ’ αριθμ. 8) και τις εισαγωγές στα σκηνικά του δράματα (όπως τη «Ροζαμούνδη»), καθώς και τα αξεπέραστα έργα μουσικής δωματίου, άφησε μια τεράστια μουσική κληρονομιά στον τομέα του γερμανικού τραγουδιού (λιντ).

Ενα πραγματικό κύκνειο άσμα (Schwanengesang), το οποίο συνοδεύεται και από πέντε «Τραγούδια για το νερό», συνθέτουν το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, όπου θα ενωθούν η ποίηση του Rellstab με εκείνη του Heine: μια ελάσσονα ρομαντική και μία μείζονα (αντι)ρομαντική ποιητική φωνή. Ο Σούμπερτ και οι ποιητές του σερβίρουν γλυκό ερωτικό φίλτρο μαζί με πικρό αντίδοτο ενάντια στον έρωτα. Θέρμη ερωτικής προσμονής μαζί με ψύχος ερωτικών φαντασμάτων. Θριάμβους και θρήνους του έρωτα. Χαρά της συντροφιάς και πόνο της ερήμωσης. Στο τέλος της σύντομης ζωής του (πέθανε 31 ετών), ο Σούμπερτ απογειώνει προς την υπέρβαση την τέχνη του Lied, ανοίγοντας διάπλατους δρόμους στον Ρόμπερτ Σούμαν και σ’ όλους τους άλλους σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Μπραμς, ο Βολφ, ο Ρέγκερ κ.ά. Η συναυλία πραγματοποιείται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή