Μουσικές εξαίσιες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

SOUL

MAXWELL

Black SUMMERS’ night

Επειτα από επτά χρόνια απουσίας, ο βραβευμένος με Grammy και ένας εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών της «neo soul» μουσικής σκηνής, Maxwell, επιστρέφει με το υπέροχο δεύτερο άλμπουμ, «Black SUMMERS’ night», της προγραμματισμένης τριλογίας του. Ως προς τον ήχο, αυτός παραμένει πιστός στη σύγχρονη R&B τεχνοτροπία, με τα κρουστά να κυριαρχούν και τα μινιμαλιστικά ηλεκτρονικά στοιχεία να προσδίδουν την κατάλληλη μελωδική ισορροπία στα εκρηκτικά ορχηστρικά του μέρη. Οι ηχητικές αποδράσεις μπορεί να είναι ελάχιστες αλλά είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες όπως η «dub reggae» μπασογραμμή στο «Lake by the Ocean» και τα εκρηκτικά πνευστά του «Finger Crossed». Ως προς τη θεματολογία των στίχων, μπορεί να συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα, όμως η εκπληκτική φωνητική ερμηνεία του Maxwell σε κάνει να νιώθεις πως μόλις τον ανακάλυψες. Τι καλύτερο εν μέσω θέρους;

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

WORLD MUSIC

QUEYRAS, SINOPOULOS

Thrace

B. & K. Chemirani

HMC 902242

Αφετηρία είναι μουσικές της Θράκης: ένας χορός σε 7/8, ένα παραδοσιακό τραγούδι σε επεξεργασία του εξαιρετικού λυράρη Σωκράτη Σινόπουλου, ένας χασάπικος. Η πολίτικη λύρα του Σινόπουλου και τα κρουστά των Ιρανών Μπιτζάν και Κεϊβάν Κεμιρανί συναντούν το τσέλο του γνωστού Γάλλου Ζαν-Γκιγέν Κεράς, ο οποίος υπήρξε πολλά χρόνια σολίστ του διάσημου Ensemble Intercontemporain που ίδρυσε ο Μπουλέζ το 1972. Γνώση αλλά και η φαντασία του αυτοσχεδιασμού επιτρέπουν τον διάλογο ενός καρσιλαμά του Ρος Ντέιλι, των «Παραλλαγών Ζάχερ» του Λουτοσλάφσκι και της «Ψηφιακής σπουδής» του Βίντμαν με παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη μουσική του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής. Δημιουργικά στο πνεύμα των καιρών.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΡΟΚ

SWANS

The Glowing Man

Young God

Το «The Glowing Man» των Νεοϋορκέζων Swans, οι οποίοι από την επανένωσή τους το 2010 κι έπειτα βρίσκονται σε δημιουργικό κρεσέντο, είναι ένα ταξίδι σε έναν κόσμο δυστοπικό. Μια δίωρη περιπλάνηση, μέσα από επίμονα μουσικά μοτίβα με σκληρό ήχο και σπαραχτική φωνή, μελωδίες που δημιουργούν ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον – τα μακροσκελή κομμάτια χτίζουν έναν ασφυκτικό, απόκοσμο λαβύρινθο. Πριν από το τέλος συναντάμε το ομώνυμο κομμάτι: σχεδόν τριάντα λεπτά, δομημένο κλιμακωτά, με τη μουσική να εμπλουτίζεται σταδιακά και την ένταση να ανεβαίνει, μέχρι την μεγάλη έκρηξη. Επειτα από αυτήν, η ειρήνη. «Finally, Peace» ονομάζεται το τελευταίο τραγούδι, το επιμύθιο. Και είναι κομμάτι φωτεινό. Είναι η έξοδος από τον λαβύρινθο.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΕΧΝΟ

Μ. ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,

Σ. ΜΑΛΑΜΑΣ, Γ. ΧΑΡΟΥΛΗΣ

Φύλαξα τ’ όνειρο

Minos EMI

Η Μαρία Φαραντούρη, η ερμηνεύτρια η οποία έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με τις αγαπημένες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, τιμά τα 90 χρόνια του μεγάλου συνθέτη με μια συλλογή 22 προσεκτικά επιλεγμένων τραγουδιών του σε νέες εκτελέσεις. Δεν το κάνει όμως μόνη· αντιθέτως αναθέτει το μεγαλύτερο μέρος της «δουλειάς» σε τρεις από τους κορυφαίους ερμηνευτές/τραγουδοποιούς της σημερινής ελληνικής μουσικής σκηνής. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Χαρούλης φέρνουν το προσωπικό τους καλλιτεχνικό στίγμα πάνω στα κομμάτια, τα οποία περιλαμβάνουν κλασικές επιλογές όπως τα «Της αγάπης αίματα», «Ομορφη πόλη» αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις από τα λιγότερο γνωστά του θεοδωρακικού ρεπερτορίου. Τέλος, ξεχωρίζει η ίδια η Φαραντούρη με την τζαζίστικη εκδοχή του «Αυτοί που θα ’ρθουν μια βραδιά» καθώς και ο Ιωαννίδης με την καλόγουστη διασκευή του «Διότι δεν συνεμορφώθην».

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΕΝΤΕΧΝΟ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

Θ. ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Βαβέλ

Feelgood

Δώδεκα σύγχρονες ιστορίες που υπογράφει στιχουργικά ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ενορχήστρωσε ο Θέμης Καραμουρατίδης και ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου είναι η «Βαβέλ». Η δημιουργική τριάδα, τέσσερα χρόνια μετά τις «Μέρες του Φωτός», παρουσιάζει μια ώριμη, στιβαρή δισκογραφική πρόταση. Μπλέκοντας τον λαϊκό ήχο με τα βαλκανικά ακούσματα και τις τζαζ επιρροές, τα τραγούδια τους αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων της μεγάλης πόλης, αποτυπώνουν την πολυφωνία, την πολυχρωμία, τα εναλλασσόμενα συναισθήματα της εποχής μας. Στο άλμπουμ «πρωταγωνιστούν» τα πνευστά, ενώ οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν live στo studio Sierra, θυμίζοντας κάτι από τις μεγάλες, κλασικές ηχογραφήσεις του παρελθόντος. Τα δώδεκα τραγούδια ερμηνεύει υπέροχα η Νατάσσα Μποφίλιου, άλλοτε αισθαντική κι άλλοτε με δυναμισμό, αποδεικνύοντας ότι είναι μία από τις ενδιαφέρουσες και διαρκώς εξελισσόμενες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή