ΜΟΥΣΙΚΗ

Ακουστική εγκατάσταση του Μπράιαν Ινο στη Στέγη

akoystiki-egkatastasi-toy-mpraian-ino-sti-stegi-2153198

Ο Μπράιαν Ινο, ο πατέρας της ambient μουσικής, μας καλεί να βυθιστούμε στην τρισδιάστατη ηχητική εμπειρία της νέας του ακουστικής εγκατάστασης, από 3 έως 23 Οκτωβρίου 2016, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση. Με εννοιολογική αφετηρία τη βύθιση του Τιτανικού, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαρκή «τραμπάλα» του ανθρώπινου γένους ανάμεσα στην ύβρη και την παράνοια, ο Μπράιαν Ινο, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού και του 21ου αιώνα, παρουσιάζει την ακουστική εγκατάσταση The Ship, συνδέοντας για πρώτη φορά σε έργο του τρεις από τις πιο σημαντικές πτυχές της πλούσιας καλλιτεχνικής παραγωγής του: την ambient μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιία. Ανάλογα με τις χωροταξικές προδιαγραφές του εκάστοτε χώρου, ο Ινο σχεδιάζει την εγκατάσταση in situ και την εξελίσσει διαρκώς, διαμορφώνοντας κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία διαλογισμού και πνευματικής ανύψωσης για τον ακροατή.

Αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές ενισχυμένου ήχου, ο Ινο εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον και στη μουσική σύνθεση, για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που εμποτίζει τον χώρο με ένα συναίσθημα δυνατό όσο και οικείο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ινο χρησιμοποιεί τη δική του φωνή σε μια ακουστική εγκατάσταση. Ως φυσική προέκταση της ακουστικής εγκατάστασης The Ship ηχογραφήθηκε το πρόσφατο, ομότιτλο, άλμπουμ, ο πρώτος σόλο δίσκος του Ινο που περιλαμβάνει δικά του φωνητικά ύστερα από το «Another Day On Earth» του 2005.

Επίσης, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., ο Μπράιαν Ινο θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Η είσοδος στην ομιλία είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Κάνοντας ωστόσο ηλεκτρονική κράτηση, μπορείτε να υποβάλετε και ερωτήσεις προς τον καλλιτέχνη. Η συζήτηση θα εστιάσει στη σκέψη του για την τέχνη και την κοινωνία του σήμερα, συνεπώς θα πρέπει οι ερωτήσεις να αφορούν τις θεματικές αυτές. Για ηλεκτρονική προκράτηση θέσης: https://www.eventora.com/el/Events/sgt-brian-eno. Συγγρού 107