«Εμφύλια έπη» και… φόρα από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

«Εμφύλια έπη» και… φόρα από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάββατο πρωί, στην ουρά ενός σούπερ μάρκετ του Χαλανδρίου, λίγο πριν αναχωρήσουμε για Καλαμάτα για τη νέα παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ «Εμφύλια Επη». Η μπροστινή κυρία στην ουρά, ακούγοντας τη συνομιλία μας, γυρίζει προς το μέρος μας. «Είστε από Καλαμάτα;» μας ρωτάει. «Κάτι άκουσα να λέτε». Της εξηγήσαμε ότι όχι, αλλά πως πρόκειται να ταξιδέψουμε μέχρι εκεί σε πολύ λίγο για να δούμε θέατρο. «Α, έχω ακούσει τα καλύτερα για την παράσταση», λέει εκείνη, που είχε κάνει μόλις την αντίθετη διαδρομή, από Καλαμάτα προς Αθήνα, για κάποιες δουλειές. «Είναι ωραίο που πήρε ξανά φόρα το ΔΗΠΕΘΕΚ. Εγώ αλλά και πολλοί άλλοι στην Καλαμάτα αγαπάμε πολύ το θέατρο και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ανεβαίνουμε Αθήνα μέσα στη χρονιά. Να περάσετε καλά!»

Μόνο να φανταστεί κανείς μπορεί την ευθύνη που έχει επωμιστεί ο νέος (τον Σεπτέμβριο ανέλαβε καθήκοντα) καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιάννης Μαργαρίτης. Για μια πόλη που αγαπάει πολύ την τέχνη και το θέαμα, τα έξι χρόνια που το δημοτικό θέατρο είχε μείνει χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή ήταν πολλά και βάραιναν ακόμα περισσότερο.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, όμως, φαίνεται πως έχει βάλει στοίχημα να φτιάξει στην Καλαμάτα μια μικρή «αθηναϊκή» θεατρική σκηνή, ζωντανή, ποιοτική, εξωστρεφή. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η τρίτη παραγωγή της χειμερινής περιόδου 2018-2019, τα «Εμφύλια Επη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, σε σκηνοθεσία του Μαργαρίτη, μουσική Δημήτρη Οικονομάκη, επιμέλεια σκηνικού και κοστουμιών Ελένης Μανωλοπούλου και ερμηνεία της εξαιρετικής, out of this world, Χρυσάνθης Δούζη. Μια παράσταση-μουσική συμφωνία, με πρωταγωνιστές ένα κουαρτέτο ιστορικών προσωπικοτήτων, τους Νίκο Ζαχαριάδη, Οδυσσέα Ανδρούτσο, Δημήτριο Παλαιολόγο και Αλκιβιάδη. Τέσσερις εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής Ιστορίας που είχαν κοινό φόντο κάποιον εμφύλιο, ενώ υπήρξαν «αμφιλεγόμενοι οραματιστές», όπως γράφει ο Χατζηαντωνίου, «που, αφού αναρριχηθούν στην εξουσία, χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα προκειμένου να επιβάλουν το όραμά τους». «Τέσσερα πρόσωπα γεμάτα γοητεία, λάμψη, αλλά και ναρκισσισμό και αμετροέπεια», όπως έχει σχολιάσει ο συνθέτης Δ. Οικονομάκης. Ολα τα πρόσωπα υποδύεται η Δούζη, σε μια πραγματικά αξιομνημόνευτη ερμηνεία. Θέλει «στομάχι» να παρακολουθήσεις την παράσταση, όχι μόνο γιατί θυμίζει μαύρες στιγμές της ταραγμένης μας κοινής ιστορίας, αλλά και γιατί οι αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα προκύπτουν αβίαστα. Στις 9 Μαΐου τα «Εμφύλια Επη» θα ταξιδέψουν για το Φεστιβάλ της Νίκαιας στη Γαλλία.

Για τις οικογένειες που θα βρεθούν στην Καλαμάτα τώρα την άνοιξη, μία ακόμη πρόταση: η παιδική παράσταση «Το μαργαριτάρι του κόσμου», σε σκηνοθεσία Δ. Φραγκιόγλου, που έχει ανεβάσει η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, ξεσηκώνει το χειροκρότημα μικρών και μεγάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή