ΘΕΑΤΡΟ

Στόχος της Μενδώνη η επανεκκίνηση των ΔΗΠΕΘΕ

Στόχος της Μενδώνη η επανεκκίνηση των ΔΗΠΕΘΕ

«Είναι η κατάλληλη στιγμή, το 2020 έτος αφιερωμένο στη Μελίνα, η οποία δημιούργησε τον θεσμό, για ένα καινούργιο, δυναμικό ξεκίνημα για την αναγέννηση των ΔΗΠΕΘΕ, ενός πρωτοποριακού για την εποχή του θεσμού», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με αντικείμενο την επανεκκίνηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

«Το έχει ανάγκη η χώρα, όχι μόνο η Περιφέρεια, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής πολιτικής για το θέατρο» συμπλήρωσε, συνοψίζοντας όσα ειπώθηκαν στην πολύωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι, καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΔΕ όλης της χώρας.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, εισήγηση στην οποία αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Το δισυπόστατο και ανακόλουθο νομικό τους καθεστώς, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων κ.ά.

Οπως, όμως, είπε η κ. Μενδώνη, «το οικονομικό δεν είναι το μείζον. Θέλουμε να αυξήσουμε την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ και να βρούμε έναν τρόπο, μέσω αλλαγών του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, να απεμπλακούν διαχειριστικές διαδικασίες που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς ώς και αδύνατες πολλές από τις λειτουργίες των θεάτρων. Θέλουμε να ζητήσουμε από τις Περιφέρειες –όσες δεν το κάνουν– να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν και οικονομικά τον θεσμό. Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρά θεσμικά προβλήματα, ενώ πρέπει να εξεταστεί τόσο η λειτουργία όσο και η απόδοση των θεάτρων. Απαιτείται σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση. Να περιοριστεί η αυθαιρεσία της επιλογής, απ’ όπου κι αν προέρχεται».  Οι εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΘΕ συμφώνησαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην επανεξέταση των στόχων των θεάτρων και στην αξιολόγηση.