Θεσσαλονίκη: Το έργο “Η μικρή μας πόλη” του Θ. Ουάιλντερ παριστάνεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ

Θεσσαλονίκη: Το έργο “Η μικρή μας πόλη” του Θ. Ουάιλντερ παριστάνεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

   Κρύβεται ποίηση και μαγεία στη "μικρή"- "μίζερη" καθημερινότητα όλων μας; Πόσο "μικρές" κι ασήμαντες, άλλα συνάμα και μέγιστες, είναι οι μέρες, οι νύχτες, τα φεγγαρόφωτα, οι έρωτες, οι γάμοι, οι θάνατοι στη "μικρή μας πόλη"- την όποια "μικρή πόλη", όπου στον κόσμο και το χρόνο…

Αυτή την ποίηση στην καθημερινότητα του στυγνού και στεγνού περιβάλλοντος όλων μας σε… όλες τις μικρές πόλεις του κόσμου επιχειρεί να εξορύξει το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας επιλέγοντας να παρουσιάσει -για πρώτη φορά στην 53χρονη ιστορία του- το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ "Η μικρή μας Πόλη".

"Είναι μια προσπάθεια να αποτιμηθεί το ανεκτίμητο και των πιο μικρών συμβάντων της καθημερινής μας ζωής" είχε δηλώσει ο ίδιος ο βραβευμένος με "Πούλιτζερ" Αμερικανός συγγραφέας (1897-1975).

Γραμμένη το 1938, η "Μικρή μας πόλη" τοποθετείται στη φανταστική, αμερικανική, μικρή πόλη Γκρόβερς Κόρνερς και αναφέρεται στην ιστορία των κατοίκων μιας συνηθισμένης πόλης των αρχών του εικοστού αιώνα, όπως απεικονίζεται στην καθημερινή ζωή τους. Έργο ουσιαστικά "άχρονο" και "ά-τοπο" παίζεται σχεδόν χωρίς σκηνικά και με τη "βοήθεια" ενός αφηγητή.

Δημοφιλής παγκοσμίως, η "Μικρή μας πόλη" παριστάνεται ανελλιπώς σ' όλα τα θέατρα του κόσμου από το 1938 που γράφτηκε μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1945, από το θίασο Κατερίνας Ανδρεάδη, στο θέατρο Κεντρικό, σε σκηνοθεσία Ντίνου Γιαννόπουλου. Τον ρόλο του αφηγητή ερμήνευσε ο Θάνος Κωτσόπουλος και το πρόγραμμα προέβλεπε εναλλασσόμενη ερμηνεία της Κατερίνας και της Μελίνας Μερκούρη. Ακολούθησε, στα 1954, η δεύτερη παράστασή του από το θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν (η πρώτη παράσταση της δεύτερης περιόδου στο υπόγειο του "Ορφέα") στη μετάφραση του Μίνω Βολανάκη και έκτοτε επαναλήφθηκε σε μεγάλες σκηνές, ενώ στους ρόλους του διακρίθηκαν γνωστοί ηθοποιοί (Έλλη Λαμπέτη, Γιάννης Φέρτης, Νίκος Κούρκουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Χέλμη κ.ά.).

Στην παράσταση που ετοιμάζει το ΚΘΒΕ (η πρεμιέρα ορίστηκε για την επόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου) τη σκηνοθεσία- και τη δραματουργική επεξεργασία- ανέλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Βούρος (είναι η δεύτερη σκηνοθεσία που αναλαμβάνει -μετά απ' αυτή των "Τριών σωματοφυλάκων" για την παιδική σκηνή του ΚΘΒΕ- τους τελευταίους εννιά μήνες κατά τους οποίους βρίσκεται στην καλλιτεχνική διεύθυνση της δεύτερης κρατικής σκηνής). Για την παράσταση χρησιμοποιήθηκε η πρόσφατη μετάφραση του Σταμάτη Φασουλή.

Τους ρόλους ερμηνεύουν 20 ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αλλά και νέες μετακλήσεις, ενώ συμμετέχουν οκτώ σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ. Για τον ρόλο του αφηγητή επελέγη ο Μάνος Ζαχαράκος, αυτόν της Μύριαμ Γουέμπ η Αριέττα Μουτούση, της Έμιλυ Γουέμπ η Μαριαλένα Ροζάκη, του Τζωρτζ Γκίμπς ο Χρήστος Παπαδημητρίου κ.ά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή