Παραδοσιακό κωμικό θέατρο από την Ιαπωνία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Παραδοσιακό κωμικό θέατρο από την Ιαπωνία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η αποστολή του εδώ και αιώνες είναι να διασκεδάζει το κοινό, και με την πρόσθεση αυτή, το παραδοσιακό κωμικό θέατρο της Ιαπωνίας, «Κιόγκεν», έρχεται για δύο παραστάσεις στην Αθήνα, με την ομάδα του Νοριτόσι Γιαμαμότο και παρουσιάζει τα έργα «Σαλιγκάρι» και «Το Kάλεσμα». Πρόκειται για κωμωδίες καταστάσεων, παρεξηγήσεων και απρόβλεπτων ανατροπών που θα φιλοξενηθούν στις 18 και 19 Μαρτίου στις 20.30, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πριν την έναρξη των παραστάσεων θα γίνει μια εισήγηση -με μετάφραση από τα ιαπωνικά -για το θέατρο Κιόγκεν καθώς και στη συνέχεια μια μικρή εισαγωγή για το περιεχόμενο των δύο έργων.

Το «Κιόγκεν», που σημαίνει τρελά λόγια, είναι στενά συνδεδεμένο με το θέατρο «Νο» και διατηρεί τη στενή σχέση μαζί του μέχρι σήμερα. Στα έργα του οι ηθοποιοί δεν φορούν μάσκες, είναι ντυμένοι με κιμονό, αλλά χωρίς μακιγιάζ θεατρικό και ιδιαίτερα χτενίσματα, αφού το «Κιόγκεν» έχει ως επίκεντρο τις ιστορίες του. Τα λόγια και οι πράξεις του ηθοποιού και όχι η εμφάνισή του, δίνουν υπόσταση σε ό,τι συμβαίνει στη σκηνή.

Το περιεχόμενο των έργων του «Κιόγκεν» δεν μοιάζει καθόλου με το τελετουργικό και συμβολικό του «Νο» . Το «Κιόγκεν» είναι κωμική φόρμα, κάτι αντίστοιχο με την ιταλική Κομέντια ντελ Άρτε, που αναπτύχθηκε την ίδια εποχή, τον 14ο αιώνα, και οι πρωταγωνιστές του είναι κοινοί, λαϊκοί χαρακτήρες. Εχει τις ρίζες του στην εποχή των σαμουράι και παρουσιάζει καθημερινές ιστορίες, διανθισμένες με δηκτική κοινωνική σάτιρα.

Οι ιαπωνικές παραδοσιακές παραστατικές τέχνες του «Νο» και του «Κιόγκεν» αποκαλούνται με τον γενικό όρο «Νογκάκου» («Νοhgaku»). Οι τέχνες αυτές πήραν τη σημερινή μορφή τους πριν περίπου 650 χρόνια, όταν οι παραστάσεις χορού και τραγουδιού, δημοφιλείς την εποχή εκείνη, συνδυάστηκαν με διάφορα νέα στοιχεία μελωδίας, μουσικού ήχου, κινήσεων του σώματος, κλπ. Η άνθησή τους και η εξέλιξή τους σε προηγμένη θεατρική τέχνη, οφείλεται στην εύνοια στρατιωτικών ηγεμόνων και κυβερνώντων.

Το «Κιόγκεν» εμφανίζεται στις μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας, αλλά και στην ύπαιθρο, μαζί με τις παραστάσεις του «Νο» , αλλά και ανεξάρτητα. Στο ρεπερτόριό του παράλληλα με τα παλιά, παραδοσιακά έργα, περιλαμβάνονται και καινούργια, συχνά παρωδίες των δραμάτων του «Νο» . Οι πιο αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες του είναι δύο υπηρέτες που συνήθως μπλέκονται σε κωμικές καταστάσεις με τον αφέντη τους.

Οι δύο παραστάσεις του «Κιόγκεν» παρουσιάζονται στο πλαίσιο της Σειράς «Γέφυρες» που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος σε συμπαραγωγή με το Japan Foundation και την Ιαπωνική Πρεσβεία.

Τιμές εισιτηρίων 19,00 – 30,00 ευρώ. Ειδικές τιμές: 7,00 ευρώ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 12,00 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή