Θεατρικές σπουδές θεσπίζονται στα Κέντρα Δια βίου Μάθησης της χώρας

Θεατρικές σπουδές θεσπίζονται στα Κέντρα Δια βίου Μάθησης της χώρας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεατρικές σπουδές (για ειδικότητες τεχνικού προσωπικού) θα μπορούν να παρακολουθούν από την ερχόμενη σχολική περίοδο οι σπουδαστές των Κέντρων δια Βίου Μάθησης και των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας.

Αρωγός και άμεσος συνεργάτης στην υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας θα είναι και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπως και το Εθνικό θέατρο, το οποίο θα παράσχει πέραν της τεχνικής υποστήριξης (διδασκαλία από στελέχη του στις θεσπιζόμενες ειδικότητες, παραχώρηση μειωμένου εισιτηρίου στις παραστάσεις του ειδικά για τους σπουδαστές των σχετικών ειδικοτήτων ) και εποπτικό υλικό από το πλούσιο ηλεκτρονικό αρχείο του ΚΘΒΕ για την ενημέρωση των σπουδαστών.

Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας έγινε σήμερα στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρου και της Προέδρου του Δ.Σ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Μένης Λυσαρίδου.

“Σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται από την οικονομική κρίση μπορούμε βασιζόμενοι σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας, μάθηση και γνώση. Μπορούμε να συναντήσουμε και την άλλη Ελλάδα- αυτή του πολιτισμού που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας – τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Γκιουλέκας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του υπουργείου και στη γενέτειρα και εκλογική του περιφέρεια.

Η πρώτη σύμβαση -όπως τόνισε η κ. Μένη Λυσσαρίδου – πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΘΒΕ – αφορά στην παραχώρηση επιλεγμένου αρχειακού υλικού αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς στους φορείς της Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (862 θεατρικές παραγωγές και 81.200 ψηφιακά αρχεία σχετικά) ενώ η δεύτερη συνεργασία αφορά στη βούληση του ΚΘΒΕ να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση των σχετικών ειδικοτήτων που προσφέρουν οι δομές της Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης.

Ως “μάθημα θετικής συνεργασίας” χαρακτήρισε τη συμφωνία του ΚΘΒΕ με το υπουργείο Παιδείας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ.Γιάννης Βούρος ο οποίος αναφέρθηκε στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του θεάτρου ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες που διαγράφονται έτσι ώστε το τεχνικό προσωπικό του θεάτρου να αποκτά επαρκείς γνώσεις για τη θεατρική τέχνη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς το διδακτικό προσωπικό θα προέρχεται από τις τάξεις των σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φροντιστών κ.ά. που ήδη υπηρετούν το θέατρο.

Οι νέες ειδικότητες που δημιουργούνται στα Δημόσια Ινστιτούτα Τεχνικής Κατάρτισης της χώρας και θα λειτουργήσουν από τη ερχόμενη σχολική περίοδο είναι: Βοηθού Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου (ΔΙΕΚ) 2. Μηχανικού Σκηνής- Φροντιστής (ΔΙΕΚ), 3. Τεχνικού Θεατρικού Μακιγιάζ & Θεατρικών Κομμώσεων (ΔΙΕΚ), 4. Κατασκευαστή Θεατρικού Ενδύματος (ειδίκευση στον τομέα της Κοπτικής-Ραπτικής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή