Τσάπλιν και Σαρλό μαζί στη σκηνή

Τσάπλιν και Σαρλό μαζί στη σκηνή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασπρόμαυρη φιγούρα με το μπαστούνι, το στενό μουστάκι, το μαύρο καπέλο, το κοστούμι και το χαρακτηριστικό περπάτημα είναι γνωστή και περίεργα οικεία ακόμη κι αν δεν έχεις δει ποτέ μέχρι το τέλος μία από τις ταινίες του. Ο Τσάρλι Τσάπλιν είτε ως «Αλητάκος» είτε ως «Μεγάλος δικτάτορας» έχει αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην τέχνη του κινηματογράφου αλλά και στη βιομηχανία θεάματος του Χόλιγουντ με τα πολιτικά του έργα και τις πεποιθήσεις του, σε μια εποχή που η άνοδος του φασισμού και των εθνικισμών οδηγούσε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την οποία αργότερα η Αμερική θα έμπαινε στον φαύλο κύκλο του Ψυχρού Πολέμου και των πολιτικών διώξεων.

Τη μυθιστορηματική ζωή του Τσάπλιν και την πορεία του από την ακραία φτώχεια στην κορυφή και στη μετέπειτα πτώση θα αναβιώσει ο Θανάσης Τσαλταμπάσης στο έργο του Ντανιέλ Κολά, στη θεατρική σκηνή του Ακροπόλ, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον ρόλο του αμφιλεγόμενου αρχηγού του FBI. «Το έργο προσπαθεί να κάνει μια γέφυρα με το σήμερα. Τα θέματα που αναδεικνύει ο Τσάπλιν, όπως τον αγώνα για επιβίωση, τον ρατσισμό, το πώς εντάσσεται σε ένα κλειστό σύστημα που τον πολεμάει, η σχέση του με τη μητέρα του, οι έρωτες του, είναι ακόμη ανοικτά», σημείωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Ζούλιας.

Το έργο του Γάλλου ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρικού συγγραφέα Ντανιέλ Κολά που ανέβηκε πριν από δύο χρόνια στο Παρίσι αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές και μετέφρασε ο Αντώνης Γαλέος παρουσιάζει τη ζωή του Τσάπλιν με έναν κινηματογραφικό ρυθμό απαιτώντας από τον πρωταγωνιστή να ερμηνεύσει δύο ρόλους, τον Τσάπλιν ως άνθρωπο και ως την εμβληματική περσόνα του «Αλητάκου», με την οποία καθιερώθηκε. «Η διαφορά του ανθρώπου και του ρόλου είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Ηταν άνθρωπος με φοβίες, δεν νομίζω ότι απόλαυσε πραγματικά ό,τι είχε καταφέρει. Τα άσχημα παιδικά του χρόνια τον στιγμάτισαν», σημείωσε ο κ. Τσαλταμπάσης.

Αφορμή για να μπει στο στόχαστρο του συντηρητικού αρχηγού του FBI Τζέι Εντγκαρ Χούβερ ήταν η άστατη προσωπική του ζωή και μια σειρά από δίκες για την πατρότητα του παιδιού που κυοφορούσε η πρώην σύζυγός του Τζόαν Μπάρι. Ο Χούβερ ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον του θεωρώντας τον ύποπτο «κομμουνιστικών ενεργειών» το 1947, ενώ οι ΗΠΑ έμπαιναν στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. «Ο Χούβερ κυνηγούσε αμείλικτα τον Τσάπλιν. Ηταν μια προσωπική κόντρα. Χαίρομαι που συμμετέχω σε μια παράσταση με τόσους νέους και ταλαντούχους δημιουργούς», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν έφυγε από το Λος Αντζελες για το Λονδίνο το 1952 για την πρεμιέρα της ταινίας του «Τα φώτα της ράμπας» και δεν επέστρεψε ποτέ στην Αμερική. Η άδεια εισόδου του (ήταν Βρετανός πολίτης) δεν ανανεώθηκε και εγκαταστάθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στη Σουηδία.

​​«Τσάρλι Τσάπλιν», θέατρο Ακροπόλ, από 6 Νοεμβρίου. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν επίσης οι Μαρίνα Ψάλτη, Τζένη Θεωνά, Χρήστος Σπανός και Σωκράτης Πατσίκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή