Φόρος τιμής στη «Φωλιά του κούκου»

Φόρος τιμής στη «Φωλιά του κούκου»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ratched
ΘΡΙΛΕΡ (2020)
Δημιουργός: Ράιαν Μέρφι
Ερμηνείες: Σάρα Πόλσον,
Σίνθια Νίξον, Φιν Γουίτροκ 

Το 1976 η Λουίζ Φλέτσερ κέρδισε το βραβείο Οσκαρ για την ερμηνεία της στην περίφημη «Φωλιά του κούκου», ερμηνεύοντας τον ρόλο της αμείλικτης και σαδιστικής νοσοκόμας Ράτσεντ, η οποία ταλαιπωρεί τον Τζακ Νίκολσον και τους υπόλοιπους τρόφιμους του ψυχιατρείου. Ο Ράιαν Μέρφι, δημιουργός επιτυχημένων σειρών όπως τα «Glee» και «American Horror Story», αντλεί έμπνευση από τον συγκεκριμένο γυναικείο χαρακτήρα, στήνοντας γύρω του μια καινούργια ιστορία για λογαριασμό του Netflix. Βρισκόμαστε στο 1947 και η Μίλντρεντ Ράτσεντ καταφέρνει να πιάσει δουλειά στο νεότευκτο, πρωτοποριακό ψυχιατρικό ίδρυμα του δρος Χάνοβερ. Ταυτόχρονα εκεί μεταφέρεται ο διαταραγμένος δράστης μιας σειράς αποτρόπαιων δολοφονιών. Εκείνη μοιάζει εκ πρώτης όψεως εξαιρετικά αποτελεσματική και οργανωμένη, κάτω από την επιφάνεια ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται μια σκοτεινή προσωπικότητα.

Η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Σάρα Πόλσον αναλαμβάνει εδώ τον κεντρικό ρόλο μιας ενδιαφέρουσας αντιηρωίδας, η οποία αποτελεί και φόρο τιμής στο αριστούργημα του Μίλος Φόρμαν. Οι δημιουργοί της σειράς, πάντως, αντλούν περισσότερη έμπνευση από ένα άλλο κλασικό φιλμ: τη «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Οι αχανείς χώροι του ψυχιατρείου, με τα έντονα χρώματα και την τακτική διαρρύθμιση, παραπέμπουν ευθέως εκεί, όπως και ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η τρομακτική διάσταση της ιστορίας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι επίσης άψογα, ενώ οι αποκαλύψεις που γίνονται σταδιακά βοηθούν να κρατηθεί το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του πρώτου κύκλου.

Φόρος τιμής στη «Φωλιά του κούκου»-1
O Χάρι Ντιν Στάντον στην ταινία «Lucky», που προβάλλεται από το Cinobo.

 

Lucky ★★★★
ΔΡΑΜΑ (2017)
Σκηνοθεσία: Τζον Κάρολ Λιντς
Ερμηνείες: Χάρι Ντιν Στάντον, Ρον Λίβινγκστον, Ντέιβιντ Λιντς 

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την ταινία-αποχαιρετισμό, και παράλληλα θρίαμβο, του Χάρι Ντιν Στάντον. Ο Λάκι είναι ένας 90χρονος που ζει μοναχικά, στα όρια μιας μικρής πόλης, κάπου στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ. Ξυπνάει το πρωί, τεντώνει τα κοκαλιάρικα μέλη του με λίγη γυμναστική, φοράει τις μπότες και το καουμπόικο καπέλο του και βγαίνει στον κόσμο. Θα ορκιζόσουν πως η ρουτίνα του είναι ίδια και απαράλλαχτη εδώ και αιώνες. Ο Λάκι όμως είναι, όπως όλοι μας, θνητός· ένας άνθρωπος που φθάνει πια τόσο κοντά στην ιδέα του θανάτου ώστε γίνεται «φιλόσοφος», αποκαλύπτει τις αδυναμίες και τις επιθυμίες του, με την ειλικρίνεια κάποιου που απλώς δεν τον ενδιαφέρει πλέον να υποκριθεί.

Ο γνωστός ηθοποιός Τζον Κάρολ Λιντς κάνει σκηνοθετικό ντεμπούτο, χτίζοντας ολόκληρη την ταινία του πάνω στο άχρονο, ανεμοδαρμένο πρόσωπο του πρωταγωνιστή του. Εκεί πάνω, μοιάζει να λέει, βρίσκεται χαραγμένη η αποσταγμένη σοφία και ταυτόχρονα η απλότητα της ζωής. Επιπλέον, εκεί, αλλά και σε ολόκληρη την κατασκευή της ταινίας, συγκεντρώνεται αυτή η συγκινητική σπουδή πάνω στο θέμα του θανάτου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή