«The Crown» στο Netflix: Τι να περιμένουμε από την πέμπτη σεζόν

«The Crown» στο Netflix: Τι να περιμένουμε από την πέμπτη σεζόν

Ο νέος κύκλος επεισοδίων, που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1990, θα κυκλοφορήσει στη δημοφιλή streaming πλατφόρμα στις 9 Νοεμβρίου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες έχουν μείνει μέχρι την κυκλοφορία της πέμπτης σεζόν της βραβευμένης σειράς του Netflix, «The Crown» («Το Στέμμα») και ήδη τα επερχόμενα επεισόδια έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως όσον αφορά την απεικόνιση της βασιλικής οικογένειας. 

Τον προηγούμενο μήνα, η δημοφιλής πλατφόρμα streaming χαρακτήρισε το «The Crown» ως «δραματοποιημένη σειρά», αφότου οι Σερ Τζον Μέιτζορ και η Τζούντι Ντέντς αμφισβήτησαν την ακρίβεια παρουσίασης των γεγονότων στη ζωή της βασιλικής οικογένειας. 

Το Netflix απάντησε προσθέτωντας στον λογαριασμό του στο YouTube ένα επεξηγηματικό μήνυμα για τη νέα σεζόν υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας, «εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα».  

Τι περιλαμβάνει λοιπόν η πέμπτη σεζόν; Προσοχή, ακολουθούν spoilers. 

1. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το γεγονός από τη μυθοπλασία

Όσο πιο πολύ πλησιάζει αφηγηματικά η σειρά στο σήμερα, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η αλήθεια και η ισορροπία ανάμεσα σε γεγονότα και μυθοπλασία. 

Αυτή η σεζόν διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1990 και η βασίλισσα – την οποία υποδύεται αριστοτεχνικά για πρώτη φορά η Ιμέλντα Στόντον – είναι στα 60 της χρόνια. Οι γάμοι των παιδιών της «καταρρέουν» και η σειρά παρουσιάζει την εξωσυζυγική σχέση ανάμεσα στον πρίγκιπα Φίλιππο και την – κατά 32 χρόνια μικρότερή του – Λαίδη Ρόμσεϊ. 

Ο Δούκας του Εδιμβούργου (Τζόναθαν Πράις) αρνείται αυτή τη σχέση αλλά σε μια σκηνή, αποκαλύπτει την απογοήτευση για τον γάμο του με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αλλά η σειρά ήταν πάντα τόσο εύλογη και ανθρώπινη που παντα ήταν αδύνατο ως θεατής να ξεχωρίσεις το δράμα από την πραγματικότητα. Στην απουσία λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα όσα συνέβεναν στο Παλάτι, η μυθοπλασία «γεμίζει» αυτο το κενό και για πολλούς η ιστορία φαντάζει αληθινή. 

2. Η απεικόνιση του Τζον Μέιτζορ είναι μια «αποκάλυψη» 

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός έχει μιλήσει κατά της σειράς του Πίτερ Μόργκαν, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια ανοησία». Κι αυτό για το γεγονός ότι υπάρχει μια σκηνή όπου ο πρίγκιπας Κάρολος πιέζει τον Μέιτζορ σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει την παραίτηση της μητέρας του από το θρόνο. 

Τον Μέιτζορ υποδύεται στη σειρά ο Τζόνι Λι Μίλερ, τον οποίο η βασίλισσα εκτιμά και επιπλέον εμπλέκεται κατά κάποιο τρόπο στο διαζύγιο της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Κάρολο. 

3. Η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι «κλέβει» την παράσταση

Η φωνή (διστακτική, με ανάσες ενδιάμεσα), το σκυμμένο κεφάλι, το κούρεμα, οι εκφράσεις και τα ρούχα…είναι σαν να παρακολουθεί κανείς την Νταϊάνα. Η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι εντυπωσιάζει όχι μόνο για την ομοιότητα με την πριγκίπισσα αλλά και την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της. 

«The Crown» στο Netflix: Τι να περιμένουμε από την πέμπτη σεζόν-1
Πριγκίπισσα Νταϊάνα, πρίγκιπας Χάρι, πρίγκιπας Ουίλιαμ, πρίγκιπας Κάρολος. Φωτ. Netflix/Keith Bernstein

4. Το BBC υπό εξονυχιστικό έλεγχο

Το BBC λειτουργεί ως ένας επιπλέον χαρακτήρας στην πέμπτη σεζόν. Η αφοσίωση της βασίλισσας στο BBC έρχεται σε αντιπαράθεση με την μεγαλύτερη, καταστροφική ιστορία της περίφημης συνέντευξης της πριγκίπισσας Νταϊάνα στην εκπομπή του δικτύου, Panorama. Μια συνέντευξη που είχε ταράξει τη βασιλική οικογένεια και τον βρετανικό λαό. 

Το BBC είπε ότι δεν επρόκειτο να μεταδώσει ξανά τη συνέντευξη αλλά στο «The Crown» οι σκηνές αναπαράγονται. Μια από τις ιστορίες που παρουσιάζονται στα επερχόμενα επεισόδια είναι η έλευση της δορυφορικής τηλεόρασης και η επιρροή της στο BBC. 

5. Το χρηματικό ποσό που ξοδεύτηκε για τη σεζόν

Η σειρά πιστεύεται ότι κοστίζει περί τις 10 εκατ. λίρες ανά επεισόδιο (παρόλο που το αρνείται ο δημιουργός και σεναριογράφος Πίτερ Μόργκαν).

Στα νέα επεισόδια, φαίνεται ότι ο προϋπολιγισμός είναι υψηλός. Κι αυτό γιατί τα σπίτια και τα παλάτια είναι πολυτελή, υπάρχει αναπαράσταση της τελετής παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία και θα παρακολουθήσουμε επίσης τη βασίλισσα  κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς ομιλίας της στο Γκίλντχολ με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της στο θρόνο. 

«The Crown» στο Netflix: Τι να περιμένουμε από την πέμπτη σεζόν-2

6. Είναι η Βρετανία «κολλημένη» στο παρελθόν;

Η σειρά επηρέζει τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία χαρακτηρίζεται διεθνώς, αλλά πιθανόν επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύει ο κόσμος. 
Παρακολουθούμε ακριβά δείπνα και τις τάξεις του Κολεγίου Ίτον, τους Βρετανούς που απεικονίζονται ως λάτρεις της σκοποβολής και των καλών τρόπων.  

Για κάποιους, αυτές οι απεικονίσεις σημαίνουν ότι η χώρα έχει κολλήσει στο παρελθόν. Μια από τις εντάσεις στην πέμπτη σεζόν αφορούν στο αν η βασίλισσα Ελισάβετ ή ο πρίγκιπας Κάρολος είχαν καλύτερη αίσθηση του τι αντιπροσώπευε η Βρετανία. 

7. Αντανακλά την πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα των ανθρώπων

Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι και οι χαρακτήρες στο «Crown» δεν αποτελούν εξαίρεση. 

Μεγάλο μέρος της διαμάχης όσον αφορά την ιστορία της σειράς είναι το αν ο -βασιλιάς πλέον-Κάρολος απεικονίζεται με άδικο τρόπο όσον αφορά τη σχέση του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα καθώς προσπαθεί να βρει έναν ρόλο ως πρίγκιπας της Ουαλίας. 

Η σειρά κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του Netflix στις 9 Νοεμβρίου. 

Με πληροφορίες από το BBC 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή