BBC για το ντοκιμαντέρ «Χάρι και Μέγκαν»: Ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε

BBC για το ντοκιμαντέρ «Χάρι και Μέγκαν»: Ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε

Πολυδιαφημισμένο πρότζεκτ - Είναι όμως όλα όσα περίμενε το κοινό;

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν την κυκλοφορία του, το περίφημο ντοκιμαντέρ του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ στο Netflix διαφημίστηκε πολύ – όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον βρετανικό και παγκόσμιο Τύπο. 

Το πολυαναμενόμενο φιλμ θα ήταν «εκρηκτικό» καθώς θα αποκάλυπτε για πρώτη φορά λεπτομέρειες από τη ζωή του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Από τον αρραβώνα του ζεύγους το 2019 και τον ενθουσιασμό των Βρετανών μέχρι τα γεγονότα που οδήγησαν τους Χάρι και Μέγκαν να εγκαταλήψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Αμερική. 

Μάλιστα, ο δεύτερος γιος του βασιλιά Καρόλου, ανέφερε ότι στο Παλάτι υπάρχουν «διαρροές», «πλεκτάνη» και «ιεραρχία της οικογένειας», κάτι που έκανε τους θεατές να ανυπομονούν για τα όσα θα παρακολουθούσαν στο πρώτο μέρος που έκανε πρεμιέρα στις 8 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, τα τρία πρώτα επεισόδια ήταν απογοητευτικά. Σε λίγο παραπάνω από τρεις ώρες, παρακολουθήσαμε νέες, ιδιωτικές λεπτομέρειες της «σπουδαίας ιστορίας αγάπης» όπως χαρακτηρίζει ο Χάρι τη σχέση με την Μέγκαν. Τα πλάνα είναι κοντινά, οι φωτογραφίες, τα βίντεο και η τηλεφωνική κλήση της Μέγκαν λίγο πριν τον αρραβώνα, προέρχονται από αρχείο που κρατούσαν οι δυό τους. Από πίσω, ακούγεται τραγούδι της Νίνα Σιμόν. 

BBC για το ντοκιμαντέρ «Χάρι και Μέγκαν»: Ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε-1
Φωτ. Prince Harry and Meghan, The Duke and Duchess of Sussex/Netflix

Η μια πλευρά των γεγονότων

Επιπλέον, ο Χάρι θεωρεί χρέος του να «ξεσκεπάσει την εκμετάλλευση και τη δωροδοκία στη βασιλική οικογένεια». Σύμφωνα με το BBC, «το πρόγραμμα δημιουργεί την αίσθηση ότι η Βρετανία έχει πρόβλημα με τον δομικό ρατσισμό, κυρίως σε σχέση με τη βασιλική οικογένεια και τα μίντια». 

To Netflix περιέγραψε το «Harry & Meghan» ως ένα «πρωτοφανές και λεπτομερές ντοκιμαντέρ». Σε αντίθεση όμως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει μια πλευρά των γεγονότων και μάλιστα, επιλεκτικά. 

Σε κάποιο σημείο, η Μέγκαν περιγράφει τη συνέντευξη που το ζεύγος έδωσε στα Μέσα Ενημέρωσης όταν αρραβωνιάστηκε ως ένα «στημένο ριάλιτι σόου». 

Το ζευγάρι άρχισε να μαγνητοσκοπεί ένα οπτικό ημερολόγιο τον Μάρτιο του 2020, καθώς αποχωρούσε από τα βασιλικά του καθήκοντα. Αυτό συνέβη, αρκετούς μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του με το Netflix. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, στην αρχή ανάπτυξης του ντοκιμαντέρ, πληροφορούμαστε ότι η βασιλική οικογένεια δεν είχε την επιλογή να σχολιάσει το επερχόμενο πρόγραμμα ή τους δημιουργούς του. Το Παλάτι του Κένσινγκτον και το Παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν ένα email που υποτίθεται ότι προήλθε από μια εταιρεία παραγωγής και μια διεύθυνση ενός άγνωστου οργανισμού. Τότε, έγινε προσπάθεια να επαληθευτεί η αυθεντικότητά του με την εταιρεία παραγωγής Archewell και το Netflix αλλά δεν υπήρξε ποτέ απάντηση, όπως αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PA.

Η Μέγκαν έχει «ενσυναίσθηση όπως η Νταϊάνα»

Το Netflix, έμπειρο σε μια σύγχρονη τηλεοπτική γλώσσα και αφήγηση, καταγράφει την ιστορία από την αρχή. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ίσως είναι και τα πρώτα βασιλικά μέλη που αναπτύσσουν σχέση μέσα από το Instagram. Τα πρώτα τους μηνύματα παρουσιάζονται στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. 

Όσον αφορά τις συνεντεύξεις, η Μαρκλ παρομοιάζεται με τη μητέρα του Χάρι, πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ο ίδιος λέει ότι η Μέγκαν έχει «την ίδια ενσυναίσθηση και “ζεστασιά” που είχε και η Νταϊάνα» και αποκαλύπτει τους φόβους του ότι η ιστορία θα μπορούσε να επαναληφθεί. 

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον πρίγκιπα Χάρι σε ένα «ταξίδι συνεχούς ανακάλυψης και ανάλυσης όσον αφορά τον ρατσισμό» και απευθύνεται στους θεατές να βγάλουν συμπεράσματα για τους «σκελετούς στην ντουλάπα» της βασιλικής οικογένειας. 

Στο τέλος όμως, θα πείσει όσους το παρακολουθήσουν να αλλάξουν άποψη για το Παλάτι; Η αλήθεια θα «λάμψει» όταν ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ και το επερχόμενο βιβλίο του Χάρι με τίτλο «Spare» κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο. Θα είναι όμως αυτό αρκετό για το ζεύγος; 

Με πληροφορίες από το BBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή