«Τι σας ενοχλεί τόσο σε μια μαύρη Κλεοπάτρα;»

«Τι σας ενοχλεί τόσο σε μια μαύρη Κλεοπάτρα;»

Η σκηνοθέτις της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Βασίλισσα Κλεοπάτρα» σχολιάζει τις αντιδράσεις που προέκυψαν για την επιλογή της πρωταγωνίστριας σε μια επιστολή

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε το τρέιλερ της επερχόμενης σειράς δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βασίλισσα Κλεοπάτρα». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη ζωή της βασίλισσας Κλεοπάτρας. Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, όμως, το βίντεο σήκωσε θύελλα αντιδράσεων επειδή η ηθοποιός που την υποδύεται είναι αφρικανικής καταγωγής. 

Οχι μόνο το Netflix, αλλά και οι δημιουργοί δέχθηκαν επίθεση από Αιγύπτιους και από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το προϊόν, το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στη streaming πλατφόρμα στις 10 Μαΐου.

Θέλοντας να απαντήσει στα κακόβουλα σχόλια και στις ακραίες αντιδράσεις, η σκηνοθέτις τεσσάρων επεισοδίων, Τίνα Γκαράβι, έγραψε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Variety.

Η Γκαράβι, γράφει τα εξής:

«Το περσινό καλοκαίρι ζούσα στην παραλία Venice και αποφάσισα, έπειτα από επιμονή ενός φίλου, να επισκεφτώ έναν μάντη. Πήγα και αυτό που άκουσα με έκανε να κοιτάξω αποδοκιμαστικά: «Δεν λέω ότι είσαι η Κλεοπάτρα, αλλά κατά κάποιον τρόπο μοιράζεστε την ίδια ιστορία και είστε συνδεδεμένες».

Λιγότερο από έναν μήνα μετά, μου τηλεφώνησε μια εταιρεία παραγωγής που ετοίμαζε μια νέα σειρά δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με τίτλο “African Queens”. Παραγωγός θα ήταν η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ και το πρότζεκτ θα αφηγούνταν τη ζωή της Κλεοπάτρας. 

Θυμάμαι ως παιδί να βλέπω την Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε αυτόν τον ρόλο. “Μαγεύτηκα”, αλλά, ακόμα και τότε, αισθανόμουν ότι η απεικόνιση δεν ήταν σωστή. Ηταν το δέρμα της Κλεοπάτρας τόσο λευκό; Με αυτή τη νέα παραγωγή θα μπορούσα να βρω τις απαντήσεις για την καταγωγή της και να την απελευθερώσω από τα δεσμά που έχει δημιουργήσει το Χόλιγουντ σχετικά με την εμφάνισή της.  

Είμαι Περσίδα γεννημένη στο Ιράν και η καταγωγή της Κλεοπάτρας είχε αποδοθεί κάποια στιγμή στους Ελληνες, τους Μακεδόνες και τους Πέρσες.

Κάνοντας την έρευνά μου, συνειδητοποίησα πόσο ορθό πολιτικά θα ήταν να βλέπαμε μια μαύρη ηθοποιό στον ρόλο της Κλεοπάτρας. Για εμένα, η ιδέα ότι ο κόσμος έκανε τόσο λάθος πριν -ιστορικά, από τη Θέντα Μπάρα στη Μόνικα Μπελούτσι και από τις Αντζελίνα Τζολί και Γκαλ Γκαντότ που αναμένεται να την υποδυθούν σε επερχόμενα πρότζεκτ- σήμαινε ότι θα έπρεπε να πράξουμε σωστά. Εψαχνα την κατάλληλη ηθοποιό που θα έφερνε την Κλεοπάτρα στην οθόνη στον 21ο αιώνα. 

Γιατί να μην είναι η Κλεοπάτρα μια μελαμψή γυναίκα; Και γιατί πολλοί τη θέλουν λευκή; Επειτα από πολλή ταλαιπωρία και αμέτρητες οντισιόν, βρήκαμε την Αντέλ Τζέιμς, μια ηθοποιό που θα μπορούσε να μεταφέρει, όχι μόνο την ομορφιά της Κλεοπάτρας, αλλά και τη δύναμή της. Αυτό που οι ιστορικοί μπορούν να επιβεβαιώσουν είναι πως είναι πιθανότερο η Κλεοπάτρα να έμοιαζε με την Αντέλ παρά με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. 

Καθώς έφτανε η ημέρα που θα ξεκινούσε η παραγωγή, συνειδητοποίησα το μέγεθος και την πολιτική φύση της δουλειάς. Είναι σημαντικό να γίνονται όλα σωστά, αλλά και να βρίσκουμε τρόπο να λέμε την ιστορία με ανθρωπιά και λίγο διαφορετικά. 

Η σειρά του HBO, “Rome”, απεικόνισε μία από τις πιο έξυπνες, εκλεπτυσμένες και δυναμικές γυναίκες στον κόσμο ως τοξικομανή και περίεργη, αλλά αυτό δεν πείραξε τους Αιγύπτιους. Πού ήταν τότε οι αντιδράσεις; Και τους πειράζει μια μαύρη ηθοποιός; Τι τους ενοχλεί τόσο;

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έγινα στόχος ενός τεράστιου διαδικτυακού ντιμπέιτ. Οι Αιγύπτιοι με κατηγόρησαν για “blackwash” και “κλέψιμο” της Ιστορίας τους. Μερικοί απείλησαν να μου καταστρέψουν την καριέρα. 

Ηταν λοιπόν, μαύρη, η Κλεοπάτρα; Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά, αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το ότι δεν ήταν λευκή σαν την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία της Κλεοπάτρας αφορά λιγότερο εκείνη και περισσότερο το ποιοι είμαστε εμείς. 

Είναι σχεδόν σαν να συνειδητοποιούμε ότι ο μισογυνισμός μάς επηρεάζει ακόμα σήμερα. Χρειάζεται να απελευθερώσουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούμε να ερευνήσουμε τις ιστορικές μας φιγούρες χωρίς να φοβόμαστε τι θα ακολουθήσει με την απεικόνισή τους. Είμαι υπερήφανη που στηρίζω το “Queen Cleopatra” -μια επανασχεδιασμένη Κλεοπάτρα- και την ομάδα που δημιούργησε τη σειρά».

Με πληροφορίες από το Variety

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή