Τρεις νέες πολιτιστικές παραγωγές

Τρεις νέες πολιτιστικές παραγωγές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ιδιωτική τηλεόραση από την οποία οι εκπομπές για τις τέχνες και τον πολιτισμό απουσιάζουν –κινούνται από 0 έως 0,7 του προγράμματος σύμφωνα με το TV year book της Nielsen– και τα πολιτιστικά θέματα εξαντλούνται σε μια συνέντευξη με αφορμή μια πρεμιέρα (π.χ. Παπακαλιάτης) ή στα πλάνα από θεατρική παράσταση που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, έχει τη σημασία της η προβολή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε χώρους που αναδείχθηκαν σε τόπους πολιτισμού. Αναφερόμαστε στη σειρά «Επτά μουσεία, ένα ταξίδι», που θα προβάλλεται από αύριο και για επτά Κυριακές στις 17.20 στο Mega.

Με ξεναγό τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, η σειρά θα μας παρουσιάζει τα επτά Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε ισάριθμους τόπους της ελληνικής περιφέρειας, όπου αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία. Πρώτος σταθμός είναι το Μουσείο – Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο. Από το λιμάνι, τη συλλογή των πρώτων υλών, στην παραγωγή της λάσπης μέχρι και τη μόνιμα αναμμένη κάμινο Hoffmann, μαθαίνουμε βήμα βήμα τη διαδικασία παραγωγής, ενώ παράλληλα, μέσω μαρτυριών από πρώτο χέρι, αναβιώνει μια εποχή που η πόλη υπήρξε σπουδαίο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Τέλος, μαθαίνουμε πώς το εργοστάσιο μετατράπηκε σε μουσείο του εαυτού του.

Το εν λόγω Δίκτυο Μουσείων περιλαμβάνει και τα μουσεία: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Οι εκπομπές είναι υψηλής κινηματογραφικής αισθητικής, με πολλά εξωτερικά γυρίσματα, ενώ η πρωτότυπη μουσική είναι του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Επίσης, από σήμερα και κάθε Σαββατοκύριακο, στις 19.00, μέσω της ΕΡΤ2 η νέα εκπομπή «ΣΙΝΕπιβάτες» με τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο θα μας ταξιδεύει στον κόσμο του κινηματογράφου. Από τον καινούργιο χρόνο έρχεται στον ΣΚΑΪ η εκπομπή  «Προσοχή έργα!» με τον Διονύση Ατζαράκη,που είναι βασισμένη στις αρχές του stand-up comedy και θα προβάλλει όλα τα κινηματογραφικά νέα – κι όχι μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή