House of Cards: Ο πόλεμος των Underwood

House of Cards: Ο πόλεμος των Underwood

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είδα #HouseOfCardsSeason4. Ποτέ δεν μίσησα περισσότερο τους Underwood. Αλλά και ποτέ δεν τους αγάπησα περισσότερο», «Μόλις τελείωσα #HouseOfCardsSeason4. Δεν σηκώθηκα από τον καναπέ στη διάρκεια των 13 επεισοδίων. Απίστευτο!». Το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στο Twitter το #HouseOfCardsSeason4 «ψηφιζόταν» ως ένα από τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως από χρήστες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Για τους Frank και Claire Underwood η αναμέτρηση στα social media ήταν ένας «εκλογικός» περίπατος. Στην οθόνη, βέβαια, το πιο διαβολικό, αδίστακτο, γοητευτικό ζευγάρι της (τηλεοπτικής) αμερικανικής πολιτικής σκηνής έδινε μια σειρά από μάχες μέχρι τελικής πτώσεως (των εχθρών του), αλλά και ένα ακόμη απολαυστικό ρεσιτάλ ερμηνείας.

Ο Kevin Spacey, με ασημένια κόμη αλλά ατσάλινη αποφασιστικότητα, αποδεικνύεται και πάλι «χρυσός» και στα 13 επεισόδια του τέταρτου κύκλου, επιστρέφει στην αγαπημένη του συνήθεια να μιλάει στους τηλεθεατές και μαγνητίζει την κάμερα. Αν μιλάμε όμως για «κοντινά», η Robin Wright δεν έχει αντίπαλο· το παγερό της βλέμμα «είναι πιο κρύο από το χειμώνα», όπως παρατήρησε σωστά Αμερικανός τηλεθεατής, η γραμμή των χειλιών της είναι πιο ψυχρή και απειλητική από χιονοστιβάδα και οι λέξεις που βγαίνουν από αυτά πιο δηλητηριώδεις από έχιδνα. «Μπορώ να συμμετάσχω στην εκστρατεία σου ή να την τελειώσω», απειλεί τον Frank σε ένα από τα πρώτα επεισόδια του νέου κύκλου. Ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας δεν ικανοποιεί τις φιλοδοξίες της και ο πλανητάρχης σύζυγός της δεν μπορεί να κλείσει τον κόσμο στην παλάμη της. Η Claire Underwood δεν χωράει στη σκιά του και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τη δική της θέση στον ήλιο της πολιτικής σκηνής, βάζοντας υποψηφιότητα για το Κογκρέσο. Ο πόλεμος των Underwood έχει μόλις ξεκινήσει.

Ο δημιουργός της εξαιρετικής σειράς του Netflix -που στην Ελλάδα προβλήθηκε και από τον OTE TV- Beau Willimon φρόντισε σε αυτή την τελευταία του σεζόν στον «Λευκό Οίκο» να ικανοποιήσει το μεγάλο παράπονο των θαυμαστών και το κυριότερο επιχείρημα των επικριτών του: έριξε στην αρένα έναν αντίπαλο ισάξιο του Frank, την Claire Underwood – μη μου πείτε ότι φανταστήκατε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η Heather Dunbar (Elizabeth Marvel)!

Κι ενώ οι δυο τους συγκεντρώνουν πολεμοφόδια και ρίχνουν προειδοποιητικές βολές, χωρίς να προξενούν κάτι παραπάνω από αμυχές, ένας πυροβολισμός θα έρθει να ανατρέψει δεδομένα, σχέδια και ισορροπίες. Το προεδρικό ζευγάρι θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ιερή του συμμαχία ή τη μοναχική αυτοϊκανοποίηση, την ώρα που στη δύση της δικής τους θητείας ανατέλλει ένας νέος λαϊκός ήρωας, ο Will Conway (Joel Kinnaman), υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, λαμπερός, λαοπλάνος, πατριώτης και οικογενειάρχης. «Οι Conway είναι όμορφοι, θα τους ερωτευτούν», λέει η Claire. «Εμάς δεν θα μας ερωτευτούν ποτέ, αλλά εμείς έχουμε κάτι που δεν έχει κανείς, είμαστε έτοιμοι να πάμε ένα βήμα πιο πέρα από όλους τους άλλους».

Φυσικά, η χρονική στιγμή προβολής του τέταρτου κύκλου, εν μέσω μιας πολύ σκληρής και εντυπωσιοθηρικής προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τη σειρά. Είτε οι Αμερικανοί τηλεθεατές πειστούν από αυτήν τη σκοτεινή εκδοχή των παρασκηνίων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, είτε την απορρίψουν, είτε επιβεβαιωθούν ως προς την άποψή τους ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτικό δράμα, είτε το καταψηφίσουν στην κατηγορία της καλογυαλισμένης σαπουνόπερας, το «House of cards» θα έχει «πλασαριστεί» ψηλά στα exit polls. Αλλωστε, έχει κερδίσει ήδη την «επανεκλογή» του, με τον πέμπτο κύκλο να προγραμματίζεται για τo 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή