Μακρόν: Σχέδιο 100 δισ. ευρώ για να τονώσει την οικονομία και… το πολιτικό του μέλλον

Μακρόν: Σχέδιο 100 δισ. ευρώ για να τονώσει την οικονομία και… το πολιτικό του μέλλον

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο των 100 δισ. ευρώ, με το οποίο ευελπιστεί να δώσει νέα πνοή στην δοκιμαζόμενη γαλλική οικονομία, αλλά και στο πολιτικό του μέλλον, παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

Το σχέδιο περιλαμβάνει επιδότηση μισθών, φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και χρηματοδότηση σχεδίων «πράσινης» οικονομίας. Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι με το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση να ξεφύγει από μία προσωρινή διαχείριση των άμεσων συνεπειών της πανδημίας, με έκτακτες δαπάνες, και να κάνει βήματα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου τηυς χώρας. Η εκτέλεση και η επιτυχία του είναι καθοριστικής σημασίας και για την πολιτική τύχη του Γάλλου προέδρου, που σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει να αντιμετωπίσει κάλπες.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν σε ορίζοντα διετίας και θα εστιάζουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της μετάβασης σε μία πιο «πράσινη» οικονομία. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα είναι ικανά να οδηγήσουν σε ταχεία ανάκαμψη το 2021, ύστερα από ένα επώδυνο 2020, κατά το οποίο η γαλλική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 10%. Σημειώνεται ότι θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου ευρωπαϊκά κεφάλαια έως και 40 δισ. ευρώ. 

Περίπου 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 7,6 δισ. ευρώ για ένα πρόγραμμα που προσφέρει τη δυνατότητα επιδότησης μισθού, κατάρτισης παλαιών εργαζομένων και μπόνους για την πρόσληψη νέων. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μέσα στο 2021 θα δημιουργηθούν 160.000 νέες θέσεις εργασίας και θα διασωθούν επιπλέον 300.000 χάρη στους συγκεκριμένους μηχανισμούς. 

Πηγή: Bloomberg 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή