Στη σκιά των Amazon και Alibaba η eBay

Στη σκιά των Amazon και Alibaba η eBay

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η eΒay θεωρείται από τους βετεράνους της ηλεκτρονικής εποχής. Λίγες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν επιβιώσει ενός τόσο μεγάλου ανταγωνισμού και έχουν δει τόσες εταιρείες να αναδύονται αλλά και να καταβαραθρώνονται, όπως παρατηρεί σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle. Και η ίδια η διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών, η eBay δηλαδή, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη σκιά όλο και ισχυρότερων αντιπάλων της, όπως είναι η Amazon και η Alibaba.

Xθες η eBay γιόρτασε τα 25α γενέθλιά της. Ωστόσο, σημάδια ευημερίας δεν υπάρχουν. Η απαρχή έγινε με ένα άρθρο στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στον ιστότοπο του AuctionWeb του 28χρονου ιδρυτή της eBay, Πιερ Ομιντιάρ, και αφορούσε ένα χαλασμένο λέιζερ. Μερικές ημέρες αργότερα, η πρώτη τιμή έναρξης στην eBay ήταν 14,83 δολάρια. Ο Ομιντιάρ μπερδεμένος ρώτησε τον υποψήφιο αγοραστή, για λόγους ασφαλείας, εάν γνώριζε ότι μόλις αγόρασε μια ελαττωματική συσκευή.

Δεν υπήρχε, όμως, πρόβλημα, αφού ο αγοραστής ήταν συλλέκτης σπασμένων συσκευών λέιζερ. Αρχικά ο Ομιντιάρ διηύθυνε μόνος του την επιχείρηση από το 1996 και στη συνέχεια προσέλαβε τον Κρις Αγκαρπάο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος υπάλληλος και εξακολουθεί να εργάζεται στην εταιρεία μέχρι σήμερα. Η eBay ξεκίνησε με ορμή το 1997 με την εισαγωγή του συστήματος αξιολόγησης για αγοραστές και πωλητές. Τον Μάρτιο του 1998 η Μεγκ Γουίτμαν ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος και δεσμεύθηκε να εργαστεί με σκοπό να κάνει την εταιρεία ισχυρή. Τον Σεπτέμβριο ακολούθησε μια δυναμική εμφάνιση στο χρηματιστήριο που έκανε τον Ομιντιάρ ξαφνικά δισεκατομμυριούχο. Οπως συνηθίζεται πριν από την εισαγωγή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο, δόθηκαν ορισμένοι αριθμοί για να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές. Τους έξι μήνες πριν από την επίσημη εισαγωγή η eBay είχε κερδίσει μόλις 348.000 δολάρια από πωλήσεις 14,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι ξεχασμένοι τώρα αντίπαλοί της, όπως η Onstar, θεωρούνταν τότε πάντως από ορισμένους αναλυτές καλύτερη επιχείρηση, αναφέρει η DW.

Εν τω μεταξύ, ο Ομιντιάρ επικεντρώθηκε στον ρόλο του μαικήνα και χρηματοδότησε μεταξύ άλλων τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept, που έγινε γνωστός από το σκάνδαλο με τα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Στη Γερμανία η eBay έθεσε τα πρώτα θεμέλια το 1999, αγοράζοντας με πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ την Alando, μια παρόμοια εταιρεία που είχε ιδρυθεί περίπου έξι μήνες νωρίτερα.

Σήμερα υπάρχουν 182 εκατομμύρια ενεργοί αγοραστές στον ιστότοπο eBay και περίπου 1,5 δισ. προσφορές στην αγορά κάθε στιγμή. Με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως υπήρξαν εποχές που η eBay βαθμολογήθηκε πολύ υψηλότερα από τους επενδυτές σε σύγκριση με τον  κολοσσό ψηφιακού λιανεμπορίου της Amazon.

Η eBay έχει σήμερα χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οπότε έναντι της  Amazon με το 1,6 τρισ. δολάρια φαντάζει νάνος. Οι ανταγωνιστές της, όπως είναι η Amazon και η Alibaba, έχουν εξελιχθεί πολύ με την πάροδο των ετών και την έχουν ξεπεράσει και στον τομέα των δημοπρασιών, όπως αναφέρει η DW.

Η eBay ζει αυτήν την περίοδο μια μικρή άνθηση λόγω της ανόδου των ηλεκτρονικών αγορών στην κρίση του κορωνοϊού, όμως δεν ανήκει πλέον στην κορυφή των διαδικτυακών κολοσσών. Μια πραγματικά δυσμενής εξέλιξη, τέλος, είναι ότι αποκαλύφθηκε  πρόσφατα υπόθεση εκφοβισμού από υπαλλήλους της eBay προς πρώην συναδέλφους τους και προς ενημερωτικό ιστότοπο που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή