ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Ο δείκτης που προβλέπει το αποτέλεσμα των εκλογών εδώ και δεκαετίες

ipa-o-deiktis-poy-provlepei-to-apotelesma-ton-eklogon-edo-kai-dekaeties-561068800

Το άλλοτε μεγάλο προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να «μαζεύει» το τελευταίο διάστημα και πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις για τον τελικό νικητή της κάλπης είναι παρακινδυνευμένες. Ωστόσο η εταιρεία LPL υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα απλό χρηματιστηριακό γράφημα, που προβλέπει με εντυπωσιακή ακρίβεια το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών εδώ και δεκαετίες. 

Πρόκειται για το γράφημα με την πορεία του S&P 500 (του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη των αμερικανικών μετοχών) κατά το τελευταίο τρίμηνο έως την ημέρα των εκλογών, που φέτος είναι η 3η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την LPL o δείκτης μας έχει δώσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών με ακρίβεια 100% από το 1984 και 87% από το 1928. 

Για το 2020, από τις 3 Αυγούστου ο S&P 500 προσφέρει απόδοση στους σχεδόν 7%, ενώ ο Dow Jones έχει ενισχυθεί περισσότερο από 7% και ο Nasdaq περισσότερο από 9%. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο καταγράφονται αναταράξεις στις αγορές, που θα μπορούσαν να επιμείνουν για το επόμενο δίμηνο.

Μία θετική επίδοση του δείκτη στο τρίμηνο έως την κάλπη δείχνει, σύμφωνα με την LPL, αυξημένες πιθανότητες νίκης για το κόμμα που είναι ήδη στην εξουσία, ενώ οι απώλειες δείχνουν αυξημένες πιθανότητες νίκης για την αντιπολίτευση.

Οι αναλυτές της LPL πάντως αναγνωρίζουν ότι οι εφετινές συνθήκες είναι πολύ ιδιαίτερες, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας η οποία έχει οδηγήσει εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία, αλλά και των μαζικών διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και των διακρίσεων. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ο δείκτης να δώσει λάθος σήμα για τον νικητή για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: MarketWatch