Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την πτώση που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί αξία ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε δύο συνεδριάσεις. Ο όγκος των συναλλαγών παγκοσμίως ήταν περιορισμένος, καθώς η αμερικανική αγορά ήταν κλειστή για την αργία της Ημέρας Εργασίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έχουν πολύ λιγότερες μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σε σύγκριση με τη Wall Street, άνοιξαν με μεγάλη άνοδο με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης και τον FTSE 100 του Λονδίνου να σημειώνουν κέρδη. Οι δύο δείκτες έκλεισαν το βράδυ με άνοδο 2,01% και 2,39% αντιστοίχως. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, μέλη του οποίου είναι κυρίως εξωστρεφείς εταιρείες με κέρδη από το εξωτερικό, πήρε ώθηση από την υποτίμηση της στερλίνας.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά περίπου μισή εκατοστιαία μονάδα έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ εν μέσω κακού κλίματος ανάμεσα στη Βρετανία και στους πρώην εταίρους της στην Ε.Ε. Αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποίησαν μάλιστα χθες πως «η διαφαινόμενη πιθανότητα να μη συναφθεί εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε. θα ενισχυθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας δεν φαίνεται, πάντως, να σταματούν παρά την αργία της Wall Street. Η μετοχή της Tesla, που έως τώρα σημείωνε ιλιγγιώδη άνοδο, υποχώρησε κατά 4,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αφού αποκλείστηκε από την ομάδα των εταιρειών που προστίθενται τώρα στον δείκτη S&P 500. Οι αμερικανικές μετοχές του δείκτη MSCI σημείωσαν άνοδο 0,3%. Ο δείκτης είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα παίρνοντας ώθηση από τη στήριξη ρεκόρ που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες στις οικονομίες.

Εχασε, ωστόσο, την κεκτημένη ταχύτητα καθώς επικράτησε μεταξύ επενδυτών ανησυχία για τις υπερβολικές αποτιμήσεις των μετοχών, αλλά και για την αβέβαιη πορεία της οικονομικής ανάκαμψης. Σημειωτέον, πάντως, ότι χθες κατέγραψαν άνοδο οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών, αντιδρώντας στις ενδείξεις περί βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας και εν αναμονή νέων μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή