ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανακοινώσεις για τα αναδρομικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας

chr-staikoyras-anakoinoseis-gia-ta-anadromika-mechri-to-telos-tis-evdomadas-561070234

Το περίγραμμα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και των μέτρων για τη συνέχιση της στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας παράλληλα ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 o κ. Σταϊκούρας ανέφερε συγκεκριμένα πως οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη θα αποτελούν ένα «ρεαλιστικό καλάθι» το οποίο «θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και θα έχει ουσιαστικές προβλέψεις για την ενίσχυση της κοινωνίας το προσεχές διάστημα και για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση».

Επανάληψη και επέκταση των μέτρων

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «επανάληψη, επέκταση, εμπλουτισμός και διεύρυνση των μέτρων» και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επέκταση του προγράμματος αναστολής εργασίας για ένα μήνα και για συγκεκριμένους κλάδους, στην επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του έτους, στο νέο πρόγραμμα για εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και στην ειδική πρόβλεψη για καλλιτέχνες, για ξεναγούς και άλλες κατηγορίες. Προανήγγειλε ακόμη ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ που θα δίνει, όπως είπε, και σε άλλες επιχειρήσεις στη δυνατότητα να αντλήσουν πόρους.

Για τα αναδρομικά

Ανέφερε επιπλέον πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. «Το επόμενο διάστημα σεβόμενοι τις δικαστικές αποφάσεις θα δώσουμε 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Θα δοθεί το συντομότερο δυνατόν, το πότε θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε συγκεκριμένα.

Για την ύφεση

Σχετικά με τα στοιχεία για την ύφεση είπε πως είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν είναι μία θετική εικόνα, αλλά είναι μία εικόνα που την είχαμε προβλέψει, αλλά και την περιορίσαμε με τις πολιτικές μας ενίσχυσης της κοινωνίας» πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε την πρόβλεψη που είχαμε κάνει τέλος Απριλίου για ύφεση μέχρι 8%».

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει ταυτόχρονα να ισορροπήσει «πάνω σε τρεις προτεραιότητες: η μία είναι οι μειώσεις φόρων, παροδικές ή μόνιμες, το πώς θα στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και τρίτον να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Προφανώς έχουν γίνει συζητήσεις και στα τρία πεδία και έχουμε δυνατότητα συστηματικής ενίσχυσης και των τριών πυλώνων. Το πότε θα γίνει η εκροή των πόρων εξαρτάται από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εμείς πάντως ως υπουργείο Οικονομικών είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε και τους τρεις αυτούς πυλώνες μέσα στο 2020» είπε.