Ε.Ε.: Ποιες οικονομίες δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, ποιες αποδείχθηκαν πιο «ανθεκτικές» το β’ τρίμηνο

Ε.Ε.: Ποιες οικονομίες δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, ποιες αποδείχθηκαν πιο «ανθεκτικές» το β’ τρίμηνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρώς πιο ήπια των αρχικών εκτιμήσεων ήταν η ύφεση στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. των 27 το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat. Δεν αλλάζει πάντως το γεγονός ότι πρόκειται για τη βαθύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. 

Το ΑΕΠ των 19 του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 14,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ύστερα από πτώση 3,2% το πρώτο τρίμηνο. Στην Ε.Ε. το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 13,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ύστερα από απώλειες 2,7% το πρώτο τρίμηνο.

Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 11,8% στη ζώνη του ευρώ και 11,4% στο σύνολο της Ένωσης. Kατά το δεύτερο τρίμηνο η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 12,2% στην Ευρωζώνη, οι εξαγωγές έκαναν βουτιά 18,8% και οι εισαγωγές ήταν 18% μειωμένες. 

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 14% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Όσες χώρες εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό είδαν τον Covid-19 να ανοίγει βαθιές πληγές στο ΑΕΠ τους. Το ισχυρότερο πλήγμα το δεύτερο τρίμηνο δέχθηκε η οικονομία της Ισπανίας- η τέταρτη μεγαλύτερη της νομισματικής ένωσης, με το ΑΕΠ της να βυθίζεται 18,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αντιμέτωπη με ύφεση 14,9% (σε τριμηνιαία βάση) ήρθε η Κροατία και 14,% η Ουγγαρία. Πτώση 13,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψε το ΑΕΠ της Πορτογαλίας και 13,8% της Γαλλίας. 

Πιο ανθεκτικές στον αντίκτυπο της πανδημίας αποδείχθηκαν η Φινλανδία με το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 4,5% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, η Λιθουανία (-5,5%) και η Εσθονία (-5,6%). Σε μονοψήφιο ποσοστό ήταν επίσης η ύφεση στην Ιρλανδία (-6,1%), στη Λετονία (-6,5%), τη Δανία (-6,9%) και τη Σουηδία (-8,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρά το γεγονός ότι η Σουηδία δεν επέλεξε τη λύση του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήρθε αντιμέτωπη με βαθύτερη ύφεση από τις γειτονικές της χώρες. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή