Χρηματιστήριο Αθηνών: Η χειρότερη συνεδρίαση από τις αρχές Ιουνίου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η χειρότερη συνεδρίαση από τις αρχές Ιουνίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πτώση εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με τις υψηλότερες απώλειες από τις αρχές Ιουνίου. Οι διεθνείς πιέσεις, άλλωστε, αποδείχθηκαν αμείλικτες για τους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές εντολές πωλήσεων.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 2,15% και «προσγειώθηκε» στις 627,56 μονάδες, με χαμηλό ημέρας να διαμορφώνεται στις 623 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 640 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 48 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 36 εκατομμύρια τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, υποχώρησε κατά 2,15% στις 1.502 μονάδες, με τις υψηλότερες απώλειες να παρατηρούνται στη μετοχή του Ελλάκτωρα, ο οποίος κατακρημνίστηκε κατά 14,61%. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα περί σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας, κάτι το οποίο ωστόσο διαψεύστηκε από τη διοίκηση.

Ο τραπεζικός τομέας, από την πλευρά του, διολίσθησε κατά 5,18% στις 237 μονάδες. Η μεγαλύτερη κάμψη σημειώθηκε στη μετοχή της Eurobank, η οποία έχασε το 6,31% της αξίας της. Ακολούθησαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (5,64%), της Τράπεζας Πειραιώς (5,01%), της Alpha Bank (3,57%) και της Attica Bank (1,98%).

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 23 μετοχές ενισχύθηκαν, 82 υποχώρησαν, εννέα διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ 57 έμειναν ανενεργές.

Όσον αφορά τα αίτια της σημερινής βύθισης, κατά κύριο λόγο αποδίδονται σε εξωγενείς παράγοντες, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ταλανίζονται από το sell-off των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι απώλειες στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, ο οποίος συμπαρασέρνει και τους υπόλοιπους κλάδους, οφείλεται στη «διόρθωση» των αγορών, καθώς τους προηγούμενες μήνες οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν παρουσιάσει διψήφια άνοδο, αγνοώντας πλήρως τις δυσμενείς συνθήκες που είχαν καλλιεργηθεί λόγω του κορωνοϊού.

Επενδυτές, μάλιστα, οι οποίοι μίλησαν στο πρακτορείο CNBC, εξήγησαν ότι η αποτίμηση των τεχνολογικών εταιρειών είχε φθάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα και ότι η «διόρθωση» ήταν θέμα χρόνου. Άλλωστε, από τον Μάρτιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο δείκτης Nasdaq είχε καταγράψει άλμα άνω του 70%.

Παράλληλα, στο κλίμα αβεβαιότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμβάλλουν και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εντείνουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις και μεγεθύνουν την αβεβαιότητα των επενδυτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή